Font de Can Xifré


Breda (Selva )
Coordenades GPS:41.7472,2.5643 Clica per veure la ubicació.
Alçada:149 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Eixuta
Última visita:Juny 2019


La trobem davant de la masia de Can Xifré de qui rep el nom, situada a les afores de la vila pel sud-est. Avui dia la masia és la seu del Centre Excursionista de Breda i també del Club de Petanca.


Per anar-hi cal prendre el carrer Gaserans, deixem el poliesportiu a la dreta, tot seguit girem a la dreta i una cinquantena de metres després trenquem a l'esquerra cap a Can Xifré. La font queda davant de la casa i al costat de les pistes de petanca.


Per anar-hi cal prendre el carrer Gaserans, deixem el poliesportiu a la dreta, tot seguit girem a la dreta i una cinquantena de metres després trenquem a l'esquerra cap a Can Xifré. La font queda davant de la casa i al costat de les pistes de petanca.

Una de les fonts més boniques de Breda, però malauradament molt malmesa, tant pel pas dels anys com per les bretolades d'alguns.

La font data del 1923.

Es tracta d'un mur frontal d'uns cinc metres d'amplada per uns tres d'alçada, la part central sobresurt de la resta i té forma arrodonida. La seva decoració és d'influència modernista, emmarcada tota ella amb pedretes de riu i amb descolorides rajoles incrustades que antigament eren de color blanc, blau i rosa, i presentaven una decoració geomètrica i floral.

El brollador queda dins una fornícula situada a la part baixa. L'aigua raja per una vella aixeta de maneta i cau a una pica integrada.

Al mig de la paret frontal hi ha un mosaic fet amb rajoles de ceràmica on hi podem veure el nom de la font, una sèrie de rajoles amb els casaments de tres generacions de la família de la casa pairal: Joaquim Bargalló Anglora ' Rosa Campañà Ribas 1923, Rosa Bargalló Campañà ' Josep Saurí Vilar 1951, Joaquim Saurí Bergallo ' Francesca Massuet Vives de la Cortada 1986. Finalment, al centre, es conserva un escrit firmat per Rosa Bergalló de Saurí que diu així:

"El menut de la casa
brut de cara, spitregat
amb el cabell embullat
i amb els ulls plens d'alegria
en els llavis picardia,
en el gest ordit i fort
in el parlar tot dolçor.
És un virolet vivent
xerraire, murri, dolent,
el cor ple de salut
que li transpira pel rostre,
es el nano, es el menut
es el rei de la nostra casa.
Rosa Bargalló de Saulí.
Rosa Bargalló Campaña,
Josep Surí Vilar. 1951
Joaquim Surí Bargalló
Francesca Massuet Vives de la Cortada. 1986"A banda i banda de la font arrenquen un parell de bancs de forma còncava que delimiten l'espai. Ha desaparegut però la taula rodona que hi havia al mig.

Can Xifré és una masia d'estil modernista orientada a migdia. Consta de planta i pis, i té dependències annexes d'ús agrícola, i teulada a doble vessant. Façana arrebossada i pintada de blanc. Porta rectangular, finestres de pedra escairada, una d'elles amb arc conopial, i rellotge de sol. La casa apareix ja en un fogatge de 1595, tot i que hi ha notícies de Gaspar Xifré de Breda que es remunten a 1462. Actualment és la seu del Centre Excursionista de Breda i el Club de Petanca.