Font del Cantarell o del Bruguer


Vic (Osona )
Coordenades GPS:41.9404,2.2770Clica per veure la ubicació.
Alçada:460 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juliol 2019


Localitzada als afores del nucli de Vic pel nord-est, per sota del polígon del Bruguer, entre la teuleria del Bruguer i Can Benet, només uns 125 metres al nord del pont del Bruguer.


La font queda en un espai enjardinat al costat del riu Gurri, per on passa la Ruta Verda.


Per accedir-hi ens situem a l'extrem més al sud del polígon industrial el Bruguer, al carrer de Folgueroles. Aquí trobarem un pas i a l'altra banda una pista cimentada que ens talla, és l'antic camí de Folgueroles que prenem a la dreta, en direcció oest. Al cap de només 200 metres, just haguem descrit un revolt d'esquerres, trobarem a mà dreta un espai d'esbarjo presidit per la font.


Se'n té constància de la font del Cantarell des de finals del segle XIX.

Un gran doll d'aigua fresca brolla constantment.

La font queda enclotada un parell de metres respecte l'esplanada, aixoplugada sota una petita volta. Dues parets de pedra i formigó enfrontades acullen unes singulars escales que permeten baixar al brollador.

Sota hi trobem un petit replà on hi ha la sortida d'aigua. Aquesta brolla per un gruixut broc de ferro envoltat de formació tosca i coberta de molsa que surt d'una antiga pedra que sobresurt del frontal d'obra vista i cau a un bassal allargat disposat al mig del replà per on desguassa, de manera que podem posar els peus a banda i banda per aplegar.

La pedra del damunt del brollador està gravada amb el nom de la font.

La denominació de la font del Cantarell és del tot correcte. És cert que anteriorment se li havia dit font del Bruguer. No obstant, durant l'execució de les obres i gràcies a la recerca de documentació i fotografies històriques de l'entorn, es va saber que la font rebia el nom de Font del Cantarell ja a primers del segle XX, amb fotografies que així ho il·lustren i ho demostren. A més es va trobar i recuperar la pedra original que estava situada a la font, que feia de broc per on brollava l'aigua. Aquesta pedra és la mateixa que surt a les fotografies històriques i que porta una inscripció gravada amb el nom de Font del Cantarell, i és la que està col·locada actualment a la font. Per tot això es va decidir recuperar el nom original de la font. Tot això està explicat en un panell informatiu al costat de la font, on s'hi poden observar també aquestes fotografies.

Durant molts anys s'hi celebraven fontades, aplecs i trobades, i era un espai molt concorregut pels vigatans de l'època.

El seu entorn i la mateixa font es van transformar de manera notable als anys 50 del segle passat per tal d'utilitzar i transportar l'aigua cap a una antiga fàbrica situada aigües amunt del Gurri on i ha un magatzem de materials de construcció. En aquesta transformació es van construir uns decantadors subterranis que filtraven l'aigua que brollava de la deu. Aquests decantadors avui encara son al subsol de la font i formen tres cambres independents, des de les quals es bombejava l'aigua cap al seu destí.

El conjunt de la font ha estat recuperat l'any 2010 i s'hi han incorporat alguns elements que s'havien perdut de l'antiga font, com ara la pedra gravada amb el seu nom original.