Font de la Ricardera


Folgueroles (Osona )
Coordenades GPS:41.9401,2.3125Clica per veure la ubicació.
Alçada:527 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juliol 2019


Es localitza a l'antic veïnat de la Ricardera, situat a l'extrem més nord-occidental del nucli urbà de Folgueroles, en un dels paratges més bonics dels entorns del poble. La font es troba al costat mateix del marge dret de la riera de Folgueroles i per sota del safareig.


Si entrem al nucli urbà per la carretera BV-5215, ens trobarem amb una rotonda on hem de prendre el cinquè trencall que és l'avinguda dels Poetes Catalans. Hi ha rètols que ens assenyalen la font. Al cap de 150 metres trenquem a l'esquerra per la carretera de Sant Jordi i 225 metres després veurem a mà dreta una gran esplanada i al fons un bonic safareig. Des costat del safareig arrenquen unes escales de pedra que ens baixen a la font.


La bonica terrassa on s'hi ubica la font es troba a tocar de la riera, disposa de taules i bancs, i està ben ombrejada per arbres i boixos. Tot plegat fan un lloc ideal per passar-hi una estona o bé refrescar-se de la calor a l'estiu.

La font queda enclotada mig metre per sota del nivell del sòl, a redós de tres parets obrades amb carreus de pedra que formen angle recte i delimiten l'espai. Uns esglaons de pedra permeten baixar-hi.

A la part baixa de la paret central és on s'hi ubica la sortida d'aigua a través d'un broc de ferro. Aquesta cau a un bassal semicircular arran del terra per on desguassa mitjançant un rec en diagonal.

A banda i banda del brollador disposem de dos bancs de pedra per seure arrambats a les parets laterals que els hi fan de respatller.

Al capdamunt de la font hi ha l'escut de Folgueroles en pedra i sota seu una llosa de pedra amb el nom de la font esculpit en baix relleu acompanyat d'un vers de Mossèn Cinto Verdaguer que diu així:

'Murmuri dolç de fullatges
besoleig d'aigües i flors,
misteriosos llenguatges
de les ànimes i els cors'.És una de les vuit fonts que afloren prop de la riera de Folgueroles, juntament amb la font Trobada, font del Molí, font de la Sala, font del Glaç, font del Rector, font de l'Amat i font de Puigsec.

Molt antiga, restaurada el 1961.

Aquesta font no se sap que s'hagi assecat mai, si més no, no se'n té record. Alguns anys enrere els pagesos, fins i tot els de Gurb, venien a buscar aigua en temps de grans secades. Asseguren que l'aigua d'aquesta font ve del Montseny, ja que una vegada va sortir del broc una fulla de faig.
Fins fa pocs anys venia molta gent de la comarca a buscar aigua d'aquesta font, hi havia cues per omplir les garrafes. Asseguren que "L'aigua de la Ricardera no es posa a les cames, ni escorxa els camins".

Al costat de la font s'aixeca un monument en honor al gran poeta català, Mossèn Jacint Verdaguer, amb una placa de pedra on hi podem llegir un fragment de la poesia "Font de Maria".