Font de l'Amat


Folgueroles (Osona )
Coordenades GPS:41.9472,2.3072Clica per veure la ubicació.
Alçada:506 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Juliol 2019


Es localitza a un quilòmetre al nord-oest de Folgueroles i a 300 metres al sud-est de Can Gelabert. La font es troba sota l'antic camí de Roda que segueix el torrent de Folgueroles, just a tocar el marge esquerre del torrent, a la punta més baixa dels camps de Didorta.


Si entrem al nucli urbà per la carretera BV-5215, ens trobarem amb una rotonda on hem de prendre el cinquè trencall que és l'avinguda dels Poetes Catalans. Al cap de 150 metres trenquem a l'esquerra per la carretera de Sant Jordi, 225 metres després deixem a la dreta una gran esplanada on al final hi ha la font de la Ricardera. Passada l'esplanada cal que girem a la dreta per la pista forestal que porta a l'ermita de Sant Jordi de Puigseslloses. Quan haguem fet 450 metres per aquesta pista trobarem un trencall a la dreta que ens condueix a la depuradora municipal. Aquí podem estacionar el vehicle en un raconet que no faci nosa i seguir a peu.


Deixem la depuradora a la dreta i engeguem per un caminet que marxa inicialment en direcció nord. De seguida descrivim un tancat revolt a la dreta, passem pel costat d'uns horts i tot seguit el camí gira envers l'esquerra, resseguint el torrent que ens acompanya a la dreta. 250 metres més endavant passem pel costat d'una resclosa i només 150 metres som en una bifurcació que fem a l'esquerra. Tant sols una trentena de metres més enllà ja veurem la font a sota i a mà dreta, entre el camí i el torrent.


Es troba en un bell indret, ben fresc i ombrívol, amb plans a vora el torrent.

Es tracta d'una senzilla font, un xic enclotada, formada per una pedra que li fa de frontal i una altra al costat que serveix de banc per seure.
L'aigua raja per una vella aixeta de maneta amb galet, cau a una pica de pedra buidada gairebé arran del terra i desguassa al torrent a través d'un gran rec.

Al costat de la font encara es conserva un tros del cartell de fusta amb el seu nom i l'advertència que l'aigua no té les garanties sanitàries.

Actualment raja molt poc i sovint s'asseca. Es diu que la seva aigua era adequada per el mal de ronyons.

Coneguda des de fa molts anys. Havia estat força concorreguda els diumenges a la tarda per les famílies de Folgueroles. Molt a prop, un xic torrent amunt, hi ha un gorg, el rastell del Gelabert, que quan l'aigua era neta permetia fer-hi una bona banyada a l'estiu.