Font del Glaç o del Roure


Folgueroles (Osona )
Coordenades GPS:41.9367,2.3174Clica per veure la ubicació.
Alçada:544 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juliol 2019
Caminades:
I-290  Clica per enllaçar amb la caminada I-290.


Erigida a l'extrem sud del nucli urbà, al capdamunt de la plaça de la Font del Glaç fent confluència amb el carrer Esbart de Vic.


No confondre amb la font de la Plaça de la Font del Glaç que resta escassos 40 metres més al nord, al final de l'allargada plaça i a pocs metres de la riera.

La font queda inserida en el marge i un xic enclotada respecte del carrer, amb uns graons de pedra que hi baixen. Es tota obrada en pedra del país, el seu frontal queda endarrerit dos metres respecte la façana principal a través d'un arc de mig punt emmarcat a plec de llibre. A banda i banda arrenquen dos bancs de pedra per seure, una part d'ells arrambats a les parets laterals que els hi fan de respatller i l'altra a l'exterior.

A la part baixa del frontal hi trobem la sortida de l'aigua mitjançant un broc d'acer inoxidable colzat i a sota un petit bassal arran del paviment.

Damunt del brollador hi ha una pedra amb el nom de la font gravat i sobre seu un cartell de fusta advertint-nos que l'aigua no és potable.

Diuen que és la font més antiga del poble.

Antigament estava ubicada en una zona d'horts, el que avui dia son els horts de la Sala arribaven de la font del Glaç fins a la font del Rector.

En un principi no era la font del Glaç sinó un pou de glaç. Amb la seva construcció de pedra en forma de cova, a l'hivern es glaçava i es feia servir com a nevera. L'antiga nevera després es convertiria en la font que ara podem contemplar.

Té una taula i bancs de pedra, espai per jugar i els plàtans que ombregen l'esplanada del davant, plantats fa uns quaranta anys.