Font de Cal Guarda


Folgueroles (Osona )
Coordenades GPS:41.9331,2.3223Clica per veure la ubicació.
Alçada:580 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Juliol 2019
Caminades:
I-290  Clica per enllaçar amb la caminada I-290.


Bonica font boscana localitzada una mica més de mig quilòmetre al sud-est del poble de Folgueroles, per damunt de la riba esquerra del torrent Lledoner, prop del lloc on neix. La font es troba 100 metres més amunt de la font dels Pecats i un centenar de metres al sud de les granges de Cal Guarda.


Per accedir-hi ens apropem a l'extrem més al sud del poble i ens situem al pavelló esportiu municipal, concretament al carrer de la Font de la Sala, just al pont que salva la riera. Aquí engega un camí de terra que marxa en direcció est remuntant la riera de Folgueroles. Tan sols 40 metres més endavant, just quan a mà esquerra ens queda l'entrada a una hípica, trobarem a mà dreta una passera que salva la riera i ens aboca a la font dels Pescadors. Deixem aquesta font a la dreta i anem a buscar el túnel que travessa la carretera de Vilanova de Sau. Un cop a l'altra banda defugim una pista que ens queda uns metres a l'esquerra i que duu a les granges de Cal Guarda, nosaltres seguim per un planer corriol que marxa en sentit sud, remuntant el petit torrent Lledoner que ens acompanya a la dreta. De seguida ens endinsem en el bosc per un camí ben fresat i agradable de fer, que de mica en mica es va adreçant al sud-est. 375 metres després travessem el torrent per un pontet de fusta i a l'altre costat tenim una clariana amb la font dels Pecats. El camí continua per l'esquerra alhora que comença a guanyar alçada poc a poc, sempre per dins el bosc. Un centenar de metres més amunt som a la font de Cal Guarda.


Una bigueta de fusta amb el seu nom ens l'assenyala.

El conjunt de la font està format per un mur transversal de pedra amorterada adossat al marge, coronat per un frontó circular i tot plegat rematat amb pedres d'un color més pujat. Delimiten l'espai dos bancs enfrontats per seure que arrenquen a banda i banda. Damunt dels bancs hi tenim dos petits contraforts que els hi fan de respatller.

A la part baixa, inserida al mur, és on s'hi ubica la sortida de l'aigua regulada per una vella aixeta de maneta. No s'aprecia cap pica ni bassal, l'aigua cau al terra i s'escola muntanya avall per desguassar finalment al torrent Lledoner que resta uns vint metres més avall. Damunt l'aixeta hi ha el sobreeixidor.

A aquesta bonica font és on venien a buscar aigua els masovers de Cal Guarda.