Font Trobada


Folgueroles (Osona )
Coordenades GPS:41.9376,2.3246Clica per veure la ubicació.
Alçada:556 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juliol 2019
Caminades:
I-290  Clica per enllaçar amb la caminada I-290.


Emplaçada als afores de Folgueroles per l'est, per sota de la carretera que va a Vilanova de Sau i dins el parc que porta el seu nom.


Anar-hi és ben senzill. Ens apropem a la plaça Verdaguer, situada al bell mig del nucli urbà. D'aquí sortim pel carrer de la Rambla en direcció est, 125 metres després s'acaben les últimes cases del poble i esdevé una bonica avinguda flanquejada per imponents plàtans que ens aboca, 300 metres més enllà a la carretera de Vilanova de Sau. La travessem amb compte i a l'altra banda trobarem un caminet que ens duu a l'aparcament de la zona de lleure. A pocs metres i per sota nostre ja es divisa la font, envoltada per un prat fresc i verd poblat de saüquers, arços blancs, salzes, freixes i altres espècies pròpies d'ambients humits.


Es tracta d'una de les grans fonts de Folgueroles que fins fa pocs anys era de raig molt generós i actualment baixa seca moltes vegades.

El conjunt de la font queda per sota del nivell de l'esplanada, cal baixar-hi per unes dobles escales de pedra.

A l'esquerra de les escales hi tenim la font, formada per una paret transversal feta de grans blocs de pedra que forma un angle obert. A la part baixa de la llosa central és on s'hi ubica la sortida de l'aigua que brolla generosament per un broc fet amb una vella boixa de roda de carro i cau a un enreixat de ferro per on desguassa al torrent. Per sobre del brollador principal disposem d'una aixeta de polsador que aboca aigua de la xarxa municipal.

A cada costat disposa d'un banc de pedra per seure.

Damunt del brollador hi ha l'escut de Folgueroles esculpit en pedra, el nom de la font i la data de la última restauració, 1979.

Es conserva una bella poesia, que potser no és de Verdaguer, però que ens arriba manuscrita entre els seus papers. En aquests versos per a l'aprenent de poeta, la Font Trobada esdevé la font d'amor retrobat.


"Raja una fonteta
a prop de ma pàtria
que tothom li dóna
per nom la Trobada,
al peu del torrent,
que brolla tan clara
que al sortir el raig
sembla fosa plata.
Buscant la frescosa
font regalada
a ta dolça vena
que la set apaga
acut la pastora
i la vilatana
com lo segador
l'anyell i la cabra.
També jo et visito
amb tanta constància
que molts dies vinc
tarda i matinada.
Digues-li, per Deu!
Digues-li, fontana,
a la nina hermosa
que en lo teu raig canta,
que rinca n'és ella
que em roba la calma.
Tot això tindràs,
Fontana, per paga
d'haver-m'hi trobat
l'amor que em faltava."Està molt a prop del poble de Folgueroles, tant a prop, que la gent hi anava a peu a buscar l'aigua, i avui en dia, que l'aigua no es aconsellable que sigui per beure, també hi van, sigui per a fer un tomb o per passar el dia.

És la primera de les vuit fonts que dins el terme de Folgueroles ragen a la vora del torrent: font Trobada, font del Molí, font de la Sala, font del Glaç, font del Rector, font de la Ricardera, font de l'Amat i font de Puigsec.

Al voltant de la font Trobada hi ha un espai de lleure situat en un magnífic entorn natural. L'àrea està equipada amb un aparcament, taules i l'aigua potable de la font. També hi ha una àmplia àrea per passejar sobre el torrent de Folgueroles.

La font Trobada està integrada dins l'espai Natural Guilleries-Savassona, on el curs del torrent de Folgueroles dibuixa la signatura de Verdaguer. L'any 2002, amb motiu del centenari de la mort del poeta Jacint Verdaguer, l'artista Perejaume va dissenyar una singular obra de land-art (art amb el paisatge) en la que el curs del torrent de Folgueroles va ser allerat per tal de dibuixar la signatura d'aquest gran poeta de les lletres catalanes. La presa de la Font Trobada manté el nivell d'aigua per tal de que la signatura es pugui llegir des del cel. Amb aquesta intervenció també es va recuperar un entorn abandonat i pantanós, que actualment és un magnífic lloc d'esbarjo i de record d'aquest poeta nascut a Folgueroles i que tants versos ha dedicat als seu paisatge natal.