Font Pomada


Montcada i Reixac (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.5016,2.1742Clica per veure la ubicació.
Alçada:77 m
Accés:Restringit. Propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Juliol 2019


Es localitza davant l'era del davant de la masia de Can Pomada, emplaçada al veïnat que duu el seu nom, situat al nord de Montcada.


La font, tal com la podem veure avui dia, data dels anys 50 del segle passat. Es troba en un racó del pati del davant de la casa, al costat de les escales que baixen del carrer del damunt.

Es tracta d'una construcció singular, formada per una estança de planta trapezoidal d'uns dos metres i mig de base a la part de l'entrada i uns dos metres d'alçada. L'entrada està sustentada per dos tubs de ciment. Les parets interiors son bastides en pedra pintada de color marronós i a la dreta disposem d'un banc d'obra per seure. L'exterior combina pedra i maó vist. Al capdamunt resa el nom de la font amb rajoles de ceràmica flanquejat per dos testos que ens transporten a un antic jardí romàntic.

Corona la font una capelleta amb teuladeta a dues aigües. Al seu frontal podem veure un mosaic en ceràmica dedicat a la Mare de Déu del Turó i a sota la següent llegenda.


"Goig del cel i del mortal
font d'amor mai estroncada
Mare de Déu de Montcada
Guardeu-nos sempre del mal."Havia estat il·luminada per un vell fanal del qual avui dia només en resta el suport.

Inserida a la paret del fons hi ha una obertura en forma d'arc de mig punt emmarcat per maons vistos a plec de llibre i pintats de vermell. Dins hi tenim la sortida de l'aigua regulada per una aixeta de polsador i una pica plana a sota.

L'aigua que hi brolla és de captació, molt afamada degut a les seves propietats.

La masia apareix documentada al segle XVII en els llistats de pagaments de censos a la parròquia de Sant Pere de Reixac. L'any 1808 les terres del voltant de la casa són escenari de persecucions i assassinats d'alguns veïns del poble en el context de la guerra del Francès, poc després que els exèrcits de Napoleó cremessin per segona vegada l'ermita del turó, algunes cases del carrer Major i les esglésies de Montcada i de Reixac. L'any 1837 Can Pomada pagava a l'església de Sant Pere 29 duros de delme. D'altra banda, sabem que el 13 de gener de 1852 la propietat de Can Pomada era de Pau Roca. A partir del 1940, la masia fou comprada pels actuals propietaris, que a finals dels 50 començaren a vendre porcions de la propietat per bastir-hi horts. Molts d'aquests nous propietaris van edificar cases en els seus terrenys donant lloc a l'actual barriada.

Can Pomada és una masia de planta rectangular amb coberta a dues vessants de teules àrabs i carener perpendicular a la façana. La porta d'entrada és d'arc rodó de mig punt, adovellada i de molt bella factura (dovelles grans i ben treballades amb perfecte escudejat) que malgrat les millores sofertes per la casa i a causa de les necessitats de l'època, han conservat el seu emmarcament i no han estat arrebossades. També a la planta baixa i a mà esquerra, hi ha una finestra gairebé quadrada. Al pis hi ha dues obertures de finestres disposades simètricament sota de cadascun dels vessants. Presenta un ràfec incipient amb una filada de teules decoratives.