Font de Can Gili


Barberà del Vallès (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.5217,2.1346Clica per veure la ubicació.
Alçada:107 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Juliol 2019


Emplaçada als afores del nucli urbà pel nord-est, per damunt dels horts de Can Gili.


És molt fàcil d'accedir-hi. Cal que ens situem al carrer Monturiol, que a l'arribar a l'altura del Tanatori de Barberà del Vallès canvia de nom i passa a dir-se carrer Verneda. Trobareu un rètol que avisa que el carrer no té sortida, però podem continuar, en sentit nord-est i acusada baixada, descrivint un parell de tancats revolts. Després de 275 metres trobarem un camí de terra que surt per la dreta. Aparquem el cotxe i engeguem a peu per l'esmentat camí que circula en direcció sud-est pel costat d'uns horts que ens queden a l'esquerra. Sempre amb els horts a l'esquerra, al cap de 200 metres som davant la font.


Bonica font feta tota ella amb rocs de la zona, formada per dos robusts murs enfrontats i unes escales de pedra a l'extrem superior que ens permeten baixar-hi i alhora tanquen l'espai. Els dos murs, d'una mica més d'un metre d'alçada, estan integrats en part al terreny i formen un rectangle d'uns cinc metres de llargada per metre i mig d'amplada.

La sortida de l'aigua la tenim al mig del mur de l'esquerra, sota un doble arc de mig punt que sobresurt lleugerament del mur. L'aigua raja per un broc de ferro i cau a una pica integrada. A l'esquerra de la font disposem d'un banc per seure.

L'altre mur fa de respatller a un segon banc per seure.

Uns metres darrere de la font hi ha un antic pou.

Recentment s'ha dut a terme una actuació que s'emmarca dins del projecte de 'Recuperació de l'espai fluvial i de la zona inundable del riu Ripoll i creació d'una zona humida'. L'objectiu bàsic d'aquestes actuacions s'han basat principalment en afavorir la biodiversitat de la zona i la recàrrega de l'aqüifer. Per alimentar aquesta llacuna s'utilitza l'aigua de la sèquia Monar. S'ha millorat la zona del torrent de Can Gili i recuperat l'antiga font.