font de Montmalús o de Sant Bonaventura


Ger (Cerdanya )
Coordenades GPS:42.4328,1.8222Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,509 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2019


Font erigida sota el despoblat de Montmalús, situat a uns 3 quilòmetres al nord-oest en línia recta del poble de Ger.


S'hi pot accedir des de l'entrada del poble veí de Gréixer tot seguint una pista forestal senyalitzada amb el número 141 dels senders de Cerdanya. Si arribem a Gréixer per la carretera, el primer que trobem és la plaça Major, amb la seva font a mà esquerra. De la plaça estant prenem el camí cimentat que surt més a la dreta, anomenat carrer de la Costa. Al cap de només 130 metres, just quan comencem a descriure un revolt de dretes, cal abandonar l'asfalt i girar a l'esquerra i prendre una pista forestal de terra que marxa en sentit nord. 600 metres després som en una bifurcació de camins; el brancal de l'esquerra ens tornaria al poble, nosaltres continuem pel de la dreta que marxa en direcció nord seguint algun rètol que ens assenyala la granja de Montmalús. 800 metres més endavant creuem el torrent de Bauç al mateix temps que la pista gira envers la dreta, només 225 metres més enllà el camí es bifurca, cal seguir pel de l'esquerra. 1,6 quilòmetres després, quan falten escassos 300 metres per la granja de Montmalús, veurem un caminet que surt per la dreta. En aquest punt podem estacionar el vehicle i seguir a peu.


El camí circula planer per sota i en paral·lel a la pista, en sentit nord. Quan portem 200 metres per aquest camí arribem a una petita esplanada amb un clap d'arbres a mà dreta. La font queda sota els arbres, un caminet que davalla per la dreta ens hi aboca.


Es tracta d'una antiga i alhora curiosa font, formada per una petita construcció de pedra del país adossada al marge. Té forma de caseta amb teulada de pissarra a dues vessants sustentada per embigat de fusta. A la part del davant la teulada es prolonga per convertir-se en un petit porxo que aixopluga el brollador.

Al seu interior acull la cisterna de captació, visible des de l'exterior a través d'una obertura rectangular a la paret frontal.

L'aigua surt a l'exterior a través d'un broc de ferro encastat a la part baixa de la paret frontal i cau directament al terra formant un petit bassal que després s'escola camí avall.