Font del Com


Bescaran (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.4013,1.5437Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,327 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2019


La localitzem a peu de la carretera que mena al poble de Bescaran, uns 400 metres abans d'entrar al nucli urbà.


Darrere la font hi ha un camp ple d'escultures a cel obert, obra de l'artista Philippe Lavaill, el mateix que va crear el mural.

La font consisteix en un mur transversal de formigó que fa de frontal i alhora reté les terres del camp del darrera i un llarg com de dos cossos que el ressegueix. Completa el conjunt un banc per seure de pedra que arrenca per l'esquerra.

L'aigua brolla d'un broc colzat de ferro encastat a la part esquerra del mur i omple l'abeurador. Una ferradura de cavall emmarca el broc com si d'un rosetó es tractés. Sota el brollador disposem de dos barres de ferro per tal de reposar les galledes o garrafes mentre s'omplen.

Cal destacar el bonic mural fet amb ferro que representa sis cavalls abeurant i un pastor acompanyant-los. Al capdamunt de la font sobresurt un semicercle de ferro emmarcat amb ferradures de cavall i a la part de baix emergeix en relleu una rèplica a petita escala del campanar de Sant Martí. És obra de l'artista resident a Bescaran, en Philippe Lavaill.

El mural va ser inaugurat el juliol del 2009 en record als pastors que portaven el bestiar a abeurar a la font. A la dreta del mural hi ha una placa de metacrilat que així ens ho recorda, a més d'anunciar-nos el nom de la font.