Font e la Colladera


Bescaran (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.4023,1.5441Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,353 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2019


Trobem aquesta bonica font al bell mig del poble, sota l'església parroquial de Sant Martí.


El conjunt de la font queda molt ben integrat en el mur de pedra que sustenta la plaça de l'església. El seu bonic frontal metàl·lic està inserit sota un arc apuntat emmarcat amb pedres a plec de llibre.

L'aigua raja a través d'un llarg broc de ferro colzat amb filigranes i pintat de color verd. A sota, recull l'aigua una pica allargada de pedra.

A banda i banda de la font arrenquen dos bancs de pedra per seure.

Entre el brollador i la pica hi ha una jardinera amb flors feta amb una antiga pica de pedra buidada que harmonitza encara més l'espai.

A la dreta del mural hi ha una placa de metacrilat amb el nom de la font i una inscripció que ens recorda quan va ser inaugurat el mural.

Cal destacar el seu curiós frontal, un mural anomenat "la Colladera", en record de les dones del poble que traginaven l'aigua amb collader. És obra de l'artista resident a Bescaran, en Philippe Lavaill i fou inaugurat el juliol de 2009. Combina metall treballat i pedra, la figura representada és una dona traginant dues galledes d'aigua amb un collader.

El collader és una eina formada per una barra de fusta un xic corbada i amb una mossa a cada cap, que, col·locada al clatell, a tall de jou, serveix per a carregar galledes d'aigua o altres càrregues a cada cap. Era emprat sobretot per les dones per carregar aigua, òbviament ha caigut en desús.