Font de la Mata


Arsèguel (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3521,1.5821Clica per veure la ubicació.
Alçada:900 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Agost 2019


Localitzada als afores d'Arsèguel pel nord.


Si ens apropem a Arsèguel per la carretera LV-4052, 350 metres abans d'arribar a les primeres cases del poble, trobarem un trencall a la dreta que també duu al nucli urbà. Doncs si el prenem, al cap de 200 metres som al costat de la font, que ens queda enlairada a l'esquerra.

També hi podem anar des del nucli urbà. En aquest cas ens situem a l'extrem oest del poble, davant la font del Moré. Aquí prenem el camí cimentat en baixada i només 225 metres més avall serem a la font.El conjunt de la font de la Mata queda en un allargat replà un xic enlairat respecte del camí, adossat a un mur de pedra que sustenta les terres.

Està compost pels tres elements originals comunicats i arrenglerats un al costat de l'altre; la font, l'abeurador i el safareig.

Cal destacar el safareig, de forma semicircular, ben poc usual.

La situació de la font era estratègica, ja que està emplaçada al final del serpentejant i pendent camí de les Marrades, que connecta el poble amb les pastures de la part baixa: Pigaroles i Sotèguel.

L'aigua de la font es recollia en cubells per dur-la a les cases, la sobrant omplia l'abeurador on bevia el bestiar i d'aquí alimentava el safareig on es rentava la roba.

A Arsèguel hi ha cinc fonts que antigament tenien abeurador; son les fonts del Moré, del Genil, de la Plaça, la Vella i aquesta font de la Mata, les dues últimes també amb safareig.

En els safareigs comunitaris hi havia molta activitat. El cens de l'any 1854 era de 376 habitants al poble i 24 als masos, imaginem la quantitat de roba que calia rentar.