Font Vella


Arsèguel (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3496,1.5839Clica per veure la ubicació.
Alçada:924 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2019


Emplaçada a l'extrem sud-est del poble, al capdavall del carrer de la Font Vella i poc abans del començament del sender que duu al pont de la Tosca.


Des de la plaça Major només cal que agafem el carrer de la Font Vella i el seguim durant un centenar de metres, a mà esquerra ens queda la font.


El conjunt de la font queda en un replà allargat i un xic enclotat respecte del carrer, accessible a través d'uns esglaons situats en un lateral. Queda a recer d'un robust mur obrat amb grans carreus de pedra que li fa de frontal, un mur de pedra lateral que arrenca en angle recte i reté les terres del marge i de dos murets més que delimiten l'espai i alhora fan de respatller a un banc perimetral. Una barana de ferro ens protegeix des del carrer.

Disposa de dos brolladors de pedra esculpida simulant una cara. A la boca del de la dreta li han afegit un tub de ferro per on brolla l'aigua que cau a la pica de pedra. Pel de l'esquerra no raja aigua, potser ho fa en episodis molt humits.

Sota el mur lateral de la dreta hi ha un llarg abeurador de pedra de dos cossos que s'alimenta del sobrant de la font.

A part d'aquesta, a Arsèguel hi ha quatre fonts que antigament tenien abeurador; son les fonts del Genil, del Moré, de la Plaça, la Vella, i de la Mata, les dues últimes també amb safareig.