Font Vella o Josana


Cava (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3245,1.6070Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,288 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2019


La localitzem als afores del petit poble de Cava, sota Cal Carbonell i a escassos cent metres al sud-est de la font Nova.


Per accedir a Cava ens situem a l'alçada del punt quilomètric 215,8 de la carretera N-260 que condueix de la Seu d'Urgell a Puigcerdà. Aquí engega la carretera LV-4052 que duu a Arsèguel, la qual prenem. Un cop siguem a Arsèguel cal seguir els indicadors que ens assenyalen Cava i Ansovell. Uns 3 quilòmetres més endavant arribem a una bifurcació que fem a l'esquerra, cap a Cava. El tram d'una mica més de quatre quilòmetres de carretera que ve a continuació fins Cava és estret i revirat, però val molt la pena de fer, el Cadí ens apareix majestuós davant nostre.


Quan siguem al mig del poble de Cava deixem l'església de Sant Climent a la dreta i seguim pel carrer que surt per l'esquerra. Només 40 metres més enllà passem a frec de la font Nova que deixem a l'esquerra i continuem per un camí carreter que 100 metres més enllà ens aboca a la font Vella.


El conjunt de la font queda en una terrassa rectangular i empedrada, a redós d'un mur de pedra en angle recte que alhora reté les terres i d'un muret baix que ens protegeix del camp i delimita l'espai. Està format pels dos brolladors, un llarg abeurador i el safareig.

L'aigua brolla per dos brocs de ferro colzats disposats a la part central del conjunt i omple l'abeurador d'obra arrebossada. Sota els brolladors hi ha uns passamans de ferro per tal de descansar les galledes i garrafes mentre s'omplen.

El sobrant de l'abeurador vessa al safareig que queda en el racó i que té dus bandes inclinades per poder esbandir.

Al capdamunt de la font hi tenim un rètol de plàstic amb el nom de la font i un advertiment de l'Ajuntament de Cava dient-nos que l'aigua no està controlada sanitàriament.