Font Vella


Ansovell (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3261,1.5821Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,337 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Agost 2019


La localitzem als afores del petit poble de Cava, uns 150 metres abans d'arribar a les primeres cases i a peu de la carretera que hi mena des d'Arsèguel.


Per accedir a Ansovell ens situem a l'alçada del punt quilomètric 215,8 de la carretera N-260 que condueix de la Seu d'Urgell a Puigcerdà. Aquí engega la carretera LV-4052 que duu a Arsèguel, la qual prenem. Un cop siguem a Arsèguel cal seguir els indicadors que ens assenyalen Cava i Ansovell. Uns 3 quilòmetres més endavant arribem a una bifurcació que fem a la dreta, cap a Ansovell. El tram de cinc quilòmetres i mig de carretera que ve a continuació fins Ansovell és estret i revirat, però val molt la pena de fer, el Cadí ens apareix majestuós davant nostre.


La font queda adossada a una paret transversal de pedra seca que reté les terres, de forma irregular i d'un metre i mig d'alçada.

L'aigua surt a l'exterior mitjançant un broc de pedra situat a l'extrem esquerre i omple un llarg abeurador d'obra arrebossada que ressegueix la paret. Sota el raig d'aigua hi ha uns passamans de ferro per tal de reposar les galledes o garrafes mentre s'omplen.

Damunt del brollador hi ha un rètol de plàstic amb el nom de la font i un advertiment de l'Ajuntament de Cava dient-nos que l'aigua no està controlada sanitàriament.

Uns metres més amunt de la font hi ha un altre abeurador. Aquest estava ple el dia de la nostra visita.

Ansovell és una entitat de població del municipi de Cava i també és la capital. Està situat al vessant nord de la serra del Cadí.