Font del Campanar


Ansovell (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3250,1.5840Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,344 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Agost 2019


Erigida dins el petit nucli d'Ansovell, darrere l'església de Sant Martí i a peus del seu campanar.


Per accedir a Ansovell ens situem a l'alçada del punt quilomètric 215,8 de la carretera N-260 que condueix de la Seu d'Urgell a Puigcerdà. Aquí engega la carretera LV-4052 que duu a Arsèguel, la qual prenem. Un cop siguem a Arsèguel cal seguir els indicadors que ens assenyalen Cava i Ansovell. Uns 3 quilòmetres més endavant arribem a una bifurcació que fem a la dreta, cap a Ansovell. El tram de cinc quilòmetres i mig de carretera que ve a continuació fins Ansovell és estret i revirat, però val molt la pena de fer, el Cadí ens apareix majestuós davant nostre.


Esplèndida font, bon exemple de les font rurals del Pirineu. El seu conjunt està format per la font, l'abeurador pel bestiar i un bonic safareig cobert.

La font està adossada a la paret posterior de pedra del campanar de l'església, un xic per sota del carrer que passa pel seu costat.

L'aigua raja a través d'un broc de pedra disposat a l'extrem esquerre i omple l'abeurador d'obra arrebossada, tant llarg com ho és la paret del campanar.

Al capdavall de l'abeurador hi tenim el rentador, de planta rectangular, bastit en pedra vista i alimentat del sobrant de la font. Aquest està aixoplugat sota una teulada a una vessant sustentada per un embigat de fusta.

A la capçalera de la font hi ha un rètol de plàstic amb el seu nom i un advertiment de l'Ajuntament de Cava dient-nos que l'aigua no està controlada sanitàriament.

Ansovell és una entitat de població del municipi de Cava i també és la capital. Està situat al vessant nord de la serra del Cadí.