Font de la Plaça


Ansovell (Alt Urgell )
Coordenades GPS:42.3252,1.5842Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,341 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Agost 2019


Emplaçada dins el petit nucli d'Ansovell, a la plaça Major, per sota l'església de Sant Martí i davant de Cal Monrós.


Per accedir a Ansovell ens situem a l'alçada del punt quilomètric 215,8 de la carretera N-260 que condueix de la Seu d'Urgell a Puigcerdà. Aquí engega la carretera LV-4052 que duu a Arsèguel, la qual prenem. Un cop siguem a Arsèguel cal seguir els indicadors que ens assenyalen Cava i Ansovell. Uns 3 quilòmetres més endavant arribem a una bifurcació que fem a la dreta, cap a Ansovell. El tram de cinc quilòmetres i mig de carretera que ve a continuació fins Ansovell és estret i revirat, però val molt la pena de fer, el Cadí ens apareix majestuós davant nostre.


El conjunt de la font es troba integrat al mur de pedra que sustenta la plaça. El seu frontal queda endarrerit dos pams respecte la façana principal a través d'una volta de pedra emmarcada amb maons vistos a plec de llibre.

L'aigua raja regulada per una aixeta de maneta i cau a un bassal integrat a l'estructura i arran del terra.

Al costat esquerre de la font hi tenim dos abeuradors aixoplugats sota unes voltes de pedra.

Al capdamunt de la font hi ha un rètol de plàstic amb el seu nom i un advertiment de l'Ajuntament de Cava dient-nos que l'aigua no està controlada sanitàriament.

Llàstima dels cotxes que aparquen just al tocar la font i obstaculitzen la seva visió.

Ansovell és una entitat de població del municipi de Cava i també és la capital. Està situat al vessant nord de la serra del Cadí.