Font dels Avellaners


Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.4391,2.0904Clica per veure la ubicació.
Alçada:255 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Setembre 2019


La localitzem dins el bosc, a escassos seixanta metres a l'oest de la masia de Can Flor, situada aquesta entre els veïnats de La Floresta i Les Planes.


Si sortim de Sant Cugat en direcció sud per la carretera que condueix a Les Planes, trobarem Can Flor a mà esquerra d'un revolt de dretes. La casa queda 650 metres passat La Floresta i a uns altres 650 metres abans d'arribar a Les Planes.


Per veure la font cal que engeguem per un camí carreter i descendent que surt a la dreta de la tanca de la casa. El camí està barrat per una cadena per impedir la circulació motoritzada. Només seixanta metres més avall passem a frec de la font de Can Flor que ens queda a mà esquerra i a peu de camí. Continuem davallant. 90 metres més endavant som al costat d'una caseta de serveis que deixem a la dreta al mateix temps que el camí gira envers l'esquerra. Una cinquantena de metres després arribem a una bifurcació que fem a l'esquerra. 50 metres més enllà veiem una gran bassa envoltada d'un filat a l'esquerra i només uns metres després ja tenim a l'esquerra la resta del conjunt de la malaguanyada font dels Avellaners.


Es tracta d'un gran conjunt format per la mina, la font, les dues basses i un parell de safareigs, tot construït a base de totxo vist i part arrebossat.
A la part baixa, a part de la bassa que hi ha a peu de camí, també tenim un parell de safareigs mig enrunats, un al costat de l'altre, ambdós a redós de la paret de la bassa superior.

Al nivell superior trobem un filat que ens impedeix apropar-nos a la mina, la font i la bassa superior, ens hem de conformar en veure-ho des de l'altra banda. Dir-vos que tot el conjunt està molt deixat, embardissat i cobert de vegetació, en prou feines es pot apreciar l'entrada de la mina.

La mina, de notables dimensions, condueix l'aigua fins a la boca, que està tancada amb una porteta metàl·lica, a un costat de la qual hi ha el broc de la font que alimenta directament a la gran bassa superior.