Font Rosalia I


Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental )
Coordenades GPS:41.4353,2.0944Clica per veure la ubicació.
Alçada:265 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Setembre 2019


Les dues fonts Rosalia estan emplaçades en una zona molt emboscada i de difícil accés, a uns 200 metres al nord de la plaça del Coll d'en Blau, situada al veïnat de Les Planes.


Al veïnat de Les Planes hi podem accedir des de Sant Cugat del Vallès seguint la carretera que hi mena, perfectament assenyalada. Un cop arribem a Les Planes deixarem enlairat a la dreta l'original pavelló d'esports i poc després trobarem a mà esquerra un seguit d'aparcaments en bateria on podem estacionar el vehicle.


Ja a peu, al final dels aparcaments s'acaba la tanca de fusta, just a tocar del Centre Cívic. Aquí hi ha un pas que dóna accés a un corriol descendent. El sender va fent ziga-zagues alhora que davalla per dins el bosc. Abans de 100 metres cal que trenquem a l'esquerra per un altre caminet també descendent que marxa més aviat en sentit nord, aquest més ben definit que l'anterior. Al cap d'una mica més de 150 metres ens aboca a una clariana on ens espera una de les fonts Rosalia, aquesta l'anomenen Rosalia II. La que tracta aquesta fitxa és la font Rosalia I, la qual resta uns 10 metres a l'esquerra i per sota de l'esplanada.


Aquesta font queda en un extrem d'una petita esplanada, a recer d'una paret en angle obrada en totxo vist que sustenta les terres i alhora acull en el seu interior la cisterna de captació i també li fa de frontal a la font.

L'aigua surt a l'exterior a través d'un curt broc de ferro encastat a pam i mig del terra i cau a una pica semicircular de pedra.

Damunt del brollador hi ha una portella de ferro, tancada amb un cadenat, que dóna accés a la mina i a la canalització interior.

Al capdamunt de la font hi tenim una petita placa amb el nom de la font i l'any de la redescoberta, 2008. Fou el senyor Aureliano qui va indicar on era la font i va netejar el corriol d'accés el qual estava cobert per una espessa vegetació, principalment esbarzers, que la feien inaccessible.

Durant els mesos de desembre de 2016 i gener i febrer de 2017 l'Associació Fes Fonts Fent Fonting va fer una gran neteja del camí d'accés i de la font. El 10 de novembre de 2018 hi van tornar a intervenir.

A uns 10 metres a la dreta i per sobre de l'esplanada hi ha l'altra font, la font Rosalia II, molt similars.