Font de la Mina


Martorell (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4730,1.9324Clica per veure la ubicació.
Alçada:81 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2019


Erigida a la plaça que duu el seu nom, situada a l'extrem més sud-oriental del nucli urbà, tocant a l'avinguda de Vicenç Ros i Batllevell.

La font dóna nom a un dels barris de Martorell.


Es tracta d'una construcció de grans dimensions, formada per un robust mur de pedra rogenca que reté les terres i alhora acull en el seu interior la mina. El mur és rematat per una cornisa i una barana de ferro, fa uns deu o dotze metres d'amplada per uns cinc d'alçada, la part central queda endarrerida formant un semicercle. Dos fanals il·luminen l'espai i dos bancs arrenquen a banda i banda resseguint el mur que els hi fa de respatller.

El brollador i l'entrada a la mina queden a la part central, un al costat de l'altre.

El frontal de la font està alicatat amb trencadís de colors, representant dos animals mitològics. L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador i cau a una pica semicircular arran del terra que està empedrat.

La mina està tancada amb una porta de ferro.

Al capdamunt hi ha una placa de pedra amb el nom de la font gravat i els anys 1818 i 1965, que corresponen a l'any de la cessió i al de la reconstrucció respectivament.

Tot el conjunt es troba en perfecte estat de conservació i ben endreçat.

L'antiga font de la Sort, després dita font de la Mina, té el seu origen l'any 1618 i era una de les fonts que des de la zona baixa de la serra de les Torretes, portava l'aigua fins a les cases del poble. Dos-cents anys després, el 1818, va ser cedida pel seu propietari, Joaquim Par i Peiret, un destacat notari de la vila, a l'Ajuntament de Martorell, tal com unes rajoles ho descriuen.

Fou reformada l'any 1876 i reconstruïda el 1965. Va resultar molt afectada per les obres de construcció de l'autopista AP-7, l'estructura de la qual es fa visible darrere el mur de pedra on hi ha la font, ara inactiva.