Font de l'Eudó


Martorell (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4746,1.9373Clica per veure la ubicació.
Alçada:55 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2019


Emplaçada a l'extrem més oriental del nucli urbà, just davant de l'emblemàtic Pont del Diable, a tocar de la llera dreta del Llobregat.


Per accedir-hi cal que ens situem al carrer de Sant Bartomeu, al començament del pont pel costat de Martorell. Des d'aquí ja veureu la font, que resta una cinquantena de metres més avall, en un racó d'una zona enjardinada. Unes amples escales hi baixen.


Es tracta d'una font isolada, construïda amb grans blocs de pedra treballada. Està formada per una paret frontal d'uns dos metres d'amplada per dos i mig d'alçada.

L'aigua raja per un broc de pedra i cau a una pica ovalada de pedra buidada d'una sola peça que descansa directament al terra, mig integrada a l'estructura. Actualment l'aigua és de xarxa i raja si trepitgem un polsador que hi ha al terra.

Al frontal de la font hi tenim gravats la vella, el gat i el diable damunt del Pont del Diable, en representació d'una de les llegendes referents a la font i a l'emblemàtic pont. A sota el seu nom.

Darrere la font hi ha una llarga paret transversal d'obra arrebossada i pintada de blanc, rematada per un trencadís de ceràmica de variats colors.

Al costat de la font hi tenim una gran placa metàl·lica en record als vilatans que van col·laborar en el salvament dels afectats per la gran riuada del setembre del 1971. Una ratlla transversal assenyala el nivell que van assolir les aigües del riu.

Diu una de les llegendes, que antigament, a Martorell, hi havia una vella que cada dia, de bon matí, havia d'anar a buscar aigua a la Font de l'Eudó que hi havia a l'altra banda del riu, i que, per creuar-lo, s'havia de mullar, o si el riu venia molt crescut, havia de donar una gran volta que li portava hores de camí. Farta com estava d'aquesta situació, doncs amb els anys les cames ja li feien figa, el Diable un bon dia se li aparegué i li va fer la promesa que li construiria un gran pont sobre el riu en una sola nit si a canvi la vella li entregava l'ànima del primer que passés. El Diable ho preparà tot perquè l'acabament del pont coincidís amb el pas de la vella. Aquesta, però, s'ho va ensumar, així que va agafar un gat negre i el va ficar dins d'un sac, i al matí, quan va arribar a l'alçada del pas del pont, abans de posar-hi un peu a sobre, obrí el sac, i deixà anar el gat, que esverat va travessar el pont a tota pressa. I així, tot el que es va poder endur el Diable fou l'ànima d'aquell gat negre, quedant d'aquesta manera burlat.