Font de Can Cases del Pla


Martorell (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4856,1.9039Clica per veure la ubicació.
Alçada:77 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2019


Emplaçada dins el Parc Forestal de Can Cases, situat als afores de Martorell pel nord-oest.


Per accedir al parc cal anar a buscar l'avinguda Can Cases i seguir-la en direcció oest fins al final, on hi ha una rotonda. Aquí hem de prendre la primera sortida on hi ha un cartell que anuncia el parc. Creuem el pont de l'autopista i ja serem a l'aparcament del parc. Aquí estacionem el vehicle.


Des de l'aparcament anem en direcció sud cap a la zona de barbacoes, la travessem i 75 metres després anem a parar a un camí transversal; el creuem i comencem a baixar per un caminet que ens aboca a un pas soterrat que passa per sota de les vies del tren. A partir d'aquí engega un sender de passejada, molt planer, que marxa en sentit oest. Al cap d'un centenar de metres passem a frec de la font del Picot que deixem a la dreta i una cinquantena de metres més endavant veurem unes escales que arrenquen per la dreta i pugen a una petita esplanada on es troba la font de Can Cases del Pla.


Bonica font. El conjunt queda en una esplanada empedrada, ben ombrejada i envoltada per baranes de fusta. Està format per la font i una gran bassa-safareig.

La font sobresurt del mur que sustenta les terres del marge de la muntanya. Està formada per una paret frontal d'obra arrebossada a dos nivells.

L'aigua raja per dos brocs disposats a diferent nivell i cau a una primera pica rectangular. Més amunt hi ha una aixeta de polsador.

L'aigua sobrant de la primera pica passa a una segona disposada a un nivell inferior i vessa al safareig.

El safareig és ben bonic, d'un sol cos i forma rectangular. Està obrat amb pedra i maons. Disposa de tres espais per rentar, amb les llosses inclinades per tal de poder esbandir la roba. L'aigua del safareig desguassa a través d'un gruixut broc de ferro, cau a un bassal quadrat i d'aquí s'escola muntanya avall per ajuntar-se amb el sobrant de la font del Picot i formar un petit torrent que tributa al torrent de Llops.