Font de la Mina de Can Cases


Martorell (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4859,1.8969Clica per veure la ubicació.
Alçada:83 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2019


Emplaçada dins el Parc Forestal de Can Cases, situat als afores de Martorell pel nord-oest.


Per accedir al parc cal anar a buscar l'avinguda Can Cases i seguir-la en direcció oest fins al final, on hi ha una rotonda. Aquí hem de prendre la primera sortida on hi ha un cartell que anuncia el parc. Creuem el pont de l'autopista i ja serem a l'aparcament del parc. Aquí estacionem el vehicle.


Des de l'aparcament anem en direcció sud cap a la zona de barbacoes, la travessem i 75 metres després anem a parar a un camí transversal; el creuem i comencem a baixar per un caminet que ens aboca a un pas soterrat que passa per sota de les vies del tren. A partir d'aquí engega un sender de passejada, molt planer, que marxa en sentit oest. Al cap d'un centenar de metres passem a frec de la font del Picot que deixem a la dreta i una cinquantena de metres més endavant obviem unes escales que arrenquen per la dreta i pugen a una petita esplanada on es troba la font de Can Cases del Pla. Continuem sempre pel camí que està ben marcat, no hi ha pèrdua. Al cap de 300 metres passem pel costat d'uns camps de bàsquet i de futbol que ens queden a l'esquerra. Uns altres 350 metres més enllà serem al costat de la font de la Mina de Can Cases que ens queda uns metres més amunt i a la dreta, la qual reconeixem per que està envoltada per una barana de ferro de color verd.


Per damunt de la font, a l'altra banda del camí que ve de Can Cases, queda la mina. De la mina només podem veure la paret exterior i la porta de ferro que dóna accés al seu interior. Damunt la porta hi ha un rètol amb el seu nom.

La font està envoltada per una barana de ferro pintada de color verd. L'aigua raja per un broc d'acer inoxidable i omple la bassa que és plena de vegetació.

Durant la primavera del 2018 i en el marc del projecte Arboretum, Seat i l'Ajuntament de Martorell van ajudar a replantar 80 espècies autòctones d'arbres al parc de Can Cases. A més, s'ha restaurant la font de la Mina com un micro-hàbitat aquàtic per a la cria d'amfibis. D'altra banda, s'han implantat codis QR per identificar les espècies amb el telèfon mòbil. La iniciativa forma part d'un programa de Seat que vol minimitzar l'impacte dels processos productius en l'entorn de la fàbrica.