Font del Gilet


Martorell (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4656,1.9245Clica per veure la ubicació.
Alçada:152 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2019
Caminades:
I-292  Clica per enllaçar amb la caminada I-292.


La localitzem dins el bosc. La font queda uns 100 metres al nord-est en línia recta del monestir de Sant Genís de Rocafort, molt a prop del camí que hi mena.


Per accedir-hi ens apropem al sud del nucli urbà de Martorell, concretament al capdamunt del carrer Sant Genís de Rocafort quan fa confluència amb la carretera de Gelida, la C-243b. Prenem aquesta carretera en direcció a Gelida i de seguida passem per sota l'autopista AP-7. 350 metres després cal estacionar el vehicle i continuar a peu per un camí que arrenca per l'esquerra i marxa inicialment en sentit sud-est. Al cap de 350 metres descrivim un pronunciat revolt de dretes. Just a mitja corba trobem unes escales que surten per l'esquerra i ens aboquen a una esplanada presidida per la font del Gilet.


La font queda centrada en una paret de pedra que forma angle que reté les terres i també acull en el seu interior la mina.

El frontal de la font queda endarrerit un metre respecte la façana principal mitjançant un arc de mig punt obrat amb maons vistos.

Dins hi trobem la sortida de l'aigua a través d'un curt broc de ferro i a sota un bassal rectangular flanquejat per dues lleixes.

Al capdamunt de la font hi tenim una petita porta de ferro pintada de verd que dóna accés a l'interior de la mina. Si l'obrim podem veure el seu interior; és una llarga galeria bastida amb maons, d'una mica més de mig metre d'ample per no més de dos d'alçada.

Un rètol metàl·lic a la dreta de la font ens recorda el seu nom i ens adverteix que l'aigua no és potable.

Damunt del brollador hi ha collada una placa de metall amb un poema dedicat a la font. No he sabut reconèixer el seu autor ni tampoc l'any que el va escriure. La placa està molt malmesa i en prou feines es pot llegir, però he trobat una foto anterior, de quan encara no l'havien ratllat, i he pogut transcriure'l. Diu així:


'Soc la Font del Gilet, benvingut sies
bon amic que ara em vens a visitar.
Jo et tindré l'aigua fresca tots el dies,
si tu em tractes talment com tractaries
el teu propi que bé deus estimar.
I aquella ombra agradable que convida
a passar unes estones a prop meu,
la tindré preparada i recollida
per a quan vinguis com fruita beneïda
per la mà generosa del bon Déu.'


A banda i banda de la font arrenquen dos bancs correguts per seure arrambats al mur principal que els hi fa de respatller.

El dia 3 de maig de 1967, el Sr. Pau Sendrós i Roig feu donació de la font del Gilet a la Vila de Martorell.

Va ser restaurada per l'Ajuntament de Martorell el setembre de 1998.