Mina de la Roca Dreta


Martorell (Baix Llobregat )
Coordenades GPS:41.4703,1.9284Clica per veure la ubicació.
Alçada:130 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2019
Caminades:
I-292  Clica per enllaçar amb la caminada I-292.


La localitzem als afores de Martorell pel sud, a l'altra banda de l'autopista AP-7 i a poca distància de la Roca Dreta de qui rep el nom.


Per accedir-hi ens situem al capdamunt del carrer Muntanya, a sota de l'autopista AP-7, on hi ha un aparcament. A l'altra banda de l'autopista arrenca en pujada una pista forestal de terra anomenada camí de la Roca Dreta que marxa en direcció sud al començament. Abans de 200 metres i després de deixar enrere una marrada dreta-esquerra, descrivim un revolt d'esquerres. Aquí obviem un camí que surt per la dreta i que ens duria a la font del cargol. Nosaltres continuem pista amunt durant només un centenar de metres i serem davant la mina de la Roca Dreta que ens queda a la dreta.


Es tracta d'una antiga mina d'aigua, una de les poques que s'han conservat de les moltes existents, construïdes per tal de proveir d'aigua les cases de la vila.

Des de fora veiem un parell de parets de maons mig derruïdes que flanquegen l'entrada i una volta, també de maons.

A l'altra banda de la volta hi ha la boca de la mina, la qual s'endinsa a la muntanya, sense cap tipus d'obra que la basteixi.

En entrar a la mina, baixant uns pocs graons, es pot observar l'arribada de l'aigua i la instal·lació de decantació per evitar l'arrossegament de terra i brutícia.

L'aigua, amb un cabal escàs, prové de filtracions de caràcter força superficial. Per les característiques de la captació, el cabal està molt directament lligat a la pluviometria.

La propietat de les mines era privada i les cases més riques disposaven d'aigua directe de la muntanya.