Font de Fontalegre


Arbúcies (Selva )
Coordenades GPS:41.8446,2.4249Clica per veure la ubicació.
Alçada:863 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2019


Es localitza per sota de la planta embotelladora de Fontalegre (Aigua de Viladrau), situada a l'extrem més nord-occidental del terme municipal d'Arbúcies, tocant al de Viladrau.


Pujant de Viladrau en direcció a Sant Marçal per la carretera GIV-5201, agafarem la carretera de la font de Viladrau. És una carretera asfaltada que condueix fins a la planta embotelladora; després de fer uns dos quilòmetres i mig trobarem l'aparcament. Aquí arrenca en baixada per la dreta un camí de terra que en escassos 100 metres ens duu a la font.


La font queda en un replà ben endreçat, enlairat un xic del camí, a recer d'un mur de pedra amorterada que sustenta les terres i envoltat per una barana de fusta.

Quan raja, ho fa per un broc d'acer inoxidable encastat al mur principal i l'aigua cau a un bassal semicircular arran del terra.

A banda i banda disposem de dos bancs per seure i al davant una solitària taula de pedra.

Fou inaugurada el 1989 sota el patrocini d'EYCAM i dedicada a Josep Serrat Villaret. Una pedra amb una inscripció ens ho recorda. Per aquest motiu, la seva filla Mª Teresa li va escriure un poema que diu així:


'Canta, aigua de Fontalegre,
dolça música en brollar,
que els pinars i les fagedes
el teu cant han d'alegrar.
Ja fa alguns anys que estan tristos
de tant que s'han enyorat,
puix no hi ha qui els acaroni
com feia en Josep Serrat.'A data novembre 2019 la font de Fontalegre està tota neta i recuperada, una molt bona notícia. Recentment s'han retirat els esbarzers que impedien d'aproximar-se i podat els arbres, s'ha col·locat un nou broc, que ja feia anys que havia desaparegut, i netejat el drenatge. Ara sols falta que ragi aigua.

Al 1968 es va inaugurar la planta embotelladora de Fontalegre, però degut a l'existència d'una marca malaguenya anomenada Fuente Alegre, es canviar el nom pel de Viladrau.

Molt abans de la promoció industrial de l'aigua de Fontalegre, la saviesa popular ja li atribuïa diferents propietats terapèutiques experimentades per vàries generacions de veïns. L'aigua d'aquesta deu fou declarada mineromedicinal en el BOE l'any 1970, i d'utilitat pública l'any 1973.