Font de Ciutadia


Vallfogona de Ripollès (Ripollès )
Coordenades GPS:42.1934,2.3128Clica per veure la ubicació.
Alçada:913 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2019


La localitzem a uns 800 metres al sud-est en línia recta del nucli urbà, a només 200 metres al nord-oest del mas Ciutadia de qui rep el nom. La font resta al marge esquerre de la riera de Vallfogona.


Ens situem a la plaça de la Salut, deixem a l'esquerra l'església homònima i engeguem per una pista cimentada que marxa en sentit est. Veiem un rètol que ens assenyala la font de la Tosca i 150 metres després passem a frec del cementiri. Al cap de 200 metres travessem el torrent del Ferressos, passat el qual la pista gira envers la dreta. Prop de 400 metres més endavant creuem la riera de Vallfogona pel pont del Pas Llis. Just passat el pont cal estacionar el vehicle i continuar a peu.


Aquí, a l'esquerra de la pista, tenim un cartell de fusta indicant-nos que som en un espai d'interès natural i a sota una fletxa amb la direcció a seguir per anar a la font. Hem d'agafar un caminet planer que marxa en direcció est, s'endinsa en el bosc i remunta la riera que ens acompanya uns metres l'esquerra. Al cap de 175 metres som al costat de la font que ens queda a la dreta.


La font és una senzilla paret d'obra arrebossada i adossada al marge, coberta de molsa. Fa un metre d'amplada per una mica més de mig metre d'alçada. A l'esquerra arrenca un banc de pedra per seure.

L'aigua raja per un forat al que se li ha afegit un tros de mànega de plàstic. A sota, l'aigua és recollida per un bassal de pedres i després s'escola fins al torrent.

En aquest indret, just davant la font, disposem d'un pas de pedres per creuar la riera.