Font de l'Amoroset


Ripoll (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2010,2.1940Clica per veure la ubicació.
Alçada:720 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2019


La trobarem al nord del barri del Raval de l'Hospital, sota la muntanya de Sant Bertomeu.


Per accedir-hi ens situem a la meitat del carrer Celestí Sadurní i Deop, al costat de l'hotel Sport Ripoll. Aquí trobarem una bigueta informativa que ens assenyala la font i al seu costat unes escales. Ens enfilem per les escales que de seguida esdevenen un corriol que s'endinsa en el bosc. Seguint-lo durant un centenar de metres ens durà a una petita esplanada on s'hi ubica la font.


L'espai està delimitat per una barana de ferro i presenta dos nivells diferenciats; en primer terme tenim la barbacoa, bancs i una taula, a sota la font.

La font queda en un replà per sota del nivell de l'esplanada, a recer d'una paret de pedra que reté les terres i alhora fa de frontal, una segona paret que fa de respatller a un banc per seure, una barana de fusta i finalment sis amples esglaons que ens permeten baixar-hi i tanquen l'espai.

El seu frontal queda endarrerit un pam respecte la façana principal mitjançant un nínxol quadrat, amb una llinda feta amb una travessa de fusta que té gravat el nom de la font i l'any de la seva restauració, 1974.

L'aigua raja regulada per una aixeta de polsador i cau a un bassal quadrat de pedra arran del paviment que està empedrat. A un nivell inferior a l'aixeta hi tenim un broc de ferro que fa de sobreeixidor.

Sembla ser que hi ha dos dipòsits de reserva; un públic que s'emplena primer i després passa a un segon que és per la casa i quan també està ple surt pel sobreeixidor.

El seu nom prové de la casa de l'Amoroset que antigament era un fortí. En el llibre de Gonçal Cutrina 'Tradicions i llegendes de la nostra comarca' explica com el 1838 la casa de l'Amoroset va ser convertida en fortí.

És té constància de la font des que es va construir la masia cap a l'any 1800.

L'aigua ve de la muntanya de Sant Bartomeu. Abans la gent de Ripoll hi anava a buscar aigua. Hi ha qui diu que la seva aigua és de les més bones del poble.

És un excel·lent mirador de Ripoll.