Font d'en Jordana


Ripoll (Ripollès )
Coordenades GPS:42.1993,2.1814Clica per veure la ubicació.
Alçada:722 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Octubre 2019


Està situada a la baga de la muntanya del Calvari, al nord-oest de la vila, ben a prop del Mas Jordana de qui rep el nom.


L'accés no és gens complicat doncs està molt ben indicat. Ens situem a la confluència del raval de Barcelona, el passeig de la Farga Catalana i el passeig d'Ordina. Aquí travessem per sota la via del tren i un cop a l'altra banda seguim per una pista que marxa en sentit ponent. Al cap de 250 metres un túnel ens permet creuer la carretera C-17 i 350 metres després ens desviem a l'esquerra seguint les indicacions de la font. Només 175 metres més amunt som en una esplanada habilitada com a zona d'esbarjo on ens espera la font d'en Jordana.


El conjunt de la font està format per un robust mur transversal de pedra. L'aigua brolla per dos brocs colzats de ferro disposats a un metre de distància i cau a una pica allargada de pedra buidada. Entre els dos brolladors d'aigua de captació tenim una aixeta de polsador que regula l'aigua provinent de la xarxa municipal.

A banda i banda arrenquen dos bancs correguts que delimiten l'espai.

Just a sobre dels brolladors hi podem llegir dues dates; l'una és de l'any 1951, i l'altra esculpida a la pedra juntament amb un gall com a símbol de Ripoll és la de l'any 1980, ambdues corresponen a remodelacions.

A l'any 1980 es va connectar a un dipòsit de 13.000 litres que recull l'aigua soterrada de vàries fonts de la muntanya.

Ara hi ha un cartell que diu que no té garantia sanitària.

L'any 2008, les obres realitzades per la brigada municipal van consistir en instal·lar noves taules i bancs de fusta, també s'hi va fer una nova zona de recollida d'escombraries amb contorn de tanques de fusta. Les obres van servir per revisar i netejar la zona de barbacoa.

La font d'en jordana tornà a rajar de forma continuada després de 28 anys d'estar eixuta. La recuperació ha estat possible desprès de buscar l'antiga deu d'aigua que s'havia perdut l'any 1980 quan es van realitzar obres per fer un camp de futbol a la zona.

La zona de lleure disposa d'una barbacoa que permet realitzar costellades a l'aire lliure, gaudint així de la natura. Tampoc hi falta una taula de fusta rectangular de més de 2 metres i dos bancs al voltant que permet aplegar vàries persones, sota uns arbres que ens donen ombra. Si ens enfilem una mica per la muntanya, deixant la font a sota, tenim una esplanada, una zona de molta ombra gràcies als desmais que s'hi ha plantat, al mig hi ha dues taules on hi caben unes 8 persones. Si seguim amunt encara podem trobar una altra esplanada on hi ha situades dues porteries de futbol.