Font del Tòtil


Ripoll (Ripollès )
Coordenades GPS:42.2054,2.1731Clica per veure la ubicació.
Alçada:699 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2019


Localitzada als afores de Ripoll pel nord-oest, per sota del camí Reial de Ripoll a Campdevànol, a tocar la riba dreta del riu Freser i a només 35 metres de la font de la Roca.


Ens situem a la confluència del raval de Barcelona, el passeig de la Farga Catalana i el passeig d'Ordina. Prenem aquest últim en sentit nord-oest, remuntant el riu Freser per la seva riba dreta. Passem a frec de les cases de Santa Maria i mig quilòmetre des del començament travessem per sota la carretera C-17. 300 metres més endavant defugim a la dreta la palanca d'Ordina que salva el riu, escassos 25 metres a continuació deixem a l'esquerra el camí que duu a la font d'Ordina, 525 metres després rebutgem a l'esquerra el trencant de Garona i 150 metres més enllà som damunt la font de la Roca que ens queda a sota i a mà dreta. Només cal seguir 35 metres més i serem a la font del Tòtil.


La trobem en una zona lúdica composta per una gran esplanada arbrada, amb taules, bancs i barbacoes on s'hi pot passar el dia.

La font està formada per un mur de pedra en forma de ferradura encarada al riu, amb bancs laterals a un nivell inferior al pla i amb dos conjunts d'escales enfrontades que hi donen accés.

L'aigua brolla per dos brocs de ferro i cau a un bassal de pedra per on desguassa.

Damunt del brollador hi ha una rajola amb un tòtil gravat.

Aquesta font es va perdre els anys 40 degut a un aiguat que va patir Ripoll; només va quedar la font de la Roca. El Club Excursionista de Ripoll va decidir recuperar-la, tot i que no se sap si es troba al mateix lloc que els seus orígens. Tampoc se sap exactament d'on prové l'aigua; alguns diuen de la riera de Tres Plans, altres del Puig del Catllar i la darrera visió és que bé soterrada uns 20 quilòmetres des del riu Rigart, sota Planoles, fins a Ripoll.

El que és cert és que l'aigua de la font del Tòtil no és la mateixa que la de la font de la Roca malgrat estar separades per uns metres ja que les analítiques són diferents.

Diuen que, en brollar, l'aigua es manté entre els 15 i 18ºC a totes les estacions de l'any, això demostra que bé soterrada d'algun lloc llunyà. Una altre cosa que ens cridarà l'atenció sobre les fonts del Tòtil i de la Roca és que a l'hivern, en temperatures de -10ºC durant molts dies seguits, el seu raig és ven igual, i moltes vegades fumejant; amb una variació entre la temperatura ambient i la de l'aigua d'uns 25 a 30ºC. El mateix passa a l'estiu, en molts dies de continuada calor, on el seu doll d'aigua surt fresc, gairebé congelat per al caminant assedegat. Aquesta aigua té molt ferro i són medicinals, indicades pel fetge, pel ronyons. Hi ha una historia que diu que: "És una aigua que no fa mai mal".