Font de Capdevila


Ribes de Freser (Ripollès )
Coordenades GPS:42.3012,2.1735Clica per veure la ubicació.
Alçada:1,030 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Octubre 2019


La localitzem al prat de Capdevila, situat uns 750 metres al sud-est en línia recta del nucli urbà de Ribes.


Cal que agafem la carretera GIV-5263 que ens portaria al petit poble de Bruguera. Un cop que passem el pas a nivell del cremallera de Núria, a pocs metres, defugim un camí a la dreta que ens indica les fonts de la Teula i de Vistalegre, al cap de 225 metres també obviem el següent trencall asfaltat que se'n va per l'esquerra, seguirem amb cura per la carretera durant 90 metres més i l'abandonarem al descriure una corba per agafar una pista cimentada que arrenca per l'esquerra. Uns 600 metres més amunt, després d'un pronunciat revolt de dretes, passem a frec de Cal Pellisser que ens queda a la dreta. Aquí podem estacionar el vehicle i fer el tram final a peu.


Rebutgem un brancal que surt per la dreta i continuem per la pista que gira envers l'esquerra, adreçant-se inicialment al nord però que de mica en mica anirà virant a la dreta. Al cap de 300 metres serem al costat d'un clap d'arbres que ens queden a la dreta, sota nostre. Cal baixar-hi i trobarem la vella font de Capdevila.


La font queda mig amagada per la vegetació però encara és viva.

Està formada per una construcció obrada en pedra i integrada a la margera, només queda visible la paret frontal. Dins acull la cisterna de captació.

L'aigua surt a l'exterior a través d'un broc de pedra i cau directament a un bassal molt malmès per acabar escolant-se prat avall.

Damunt del brollador hi ha una vella pedra quadrada amb el seu nom i una data.

Fins la dècada dels 70 del segle passat, s'hi feia la tornaboda el darrer dia de festa major. Es berenava per tot seguit baixar a Ribes per veure els focs d'artifici.