Font del Manitral


Escaladei (Priorat )
Coordenades GPS:41.2592,0.8105Clica per veure la ubicació.
Alçada:475 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Desembre 2019
Caminades:
I-293  Clica per enllaçar amb la caminada I-293.


Emplaçada a la part posterior de la cartoixa d'Escaladei, a peu del camí dels Cartoixans i del GR-171. La font queda a només 40 metres de la llera dreta del torrent de Font Pregona.


Per accedir-hi ens traslladem en cotxe fins la cartoixa d'Escaladei, on disposem d'un ampli aparcament. Ja a peu, cal agafar la pista agropecuària que marxa en sentit nord, vorejant el mur que envolta la cartoixa. 375 metres més endavant, en acabar el mur, anem a petar a una ampla pista que ens talla, és el camí dels Cartoixans, un pal informatiu ens ajuda a orientar-nos. Prendrem el brancal de la dreta, en direcció a la Morera de Montsant. Tan sols 200 metres més enllà trobem a mà esquerra una petita caseta de pedra integrada al marge, és l'anomenada font del Manitral.


La mina d'aigua queda a l'interior d'una petita caseta de pedra integrada al marge. Només es veu la façana principal de pedra on hi ha la porta de ferro, malauradament tancada. El soroll de l'aigua ens demostra que brolla generosament.

Si poguéssim entrar, dins hi trobaríem una estança de planta rectangular, de metre i mig d'amplada per tres de llargada amb coberta de mitja volta. Enmig hi ha l'entrada a la galeria de la mina, de no més de metre i mig d'alçada i mig metre d'amplada bastida amb maons i pedra. A banda i banda tenim bancs per seure.

La mina del Manitral recull l'aigua dels costers del barranc de font Pregona. Un complex sistema hidràulic format per diverses basses i canalitzacions assegurava la distribució d'aigua corrent a totes les cel·les i a diverses dependències comunals de la cartoixa. Un sistema de sèquies permetia l'arribada de l'aigua necessària a la Conreria, situada a més d'un quilòmetre i als horts.

Si camineu 20 metres per la pista en direcció a la cartoixa, a mà esquerra i per sota del camí, trobareu la primera sortida de l'aigua ja canalitzada. Es tracta d'una obertura al marge bastida amb maons vistos formant una petita volta. Dins hi ha una arqueta per on es desvia generosament l'aigua que cau directament al terra i alimenta la bassa llarga, situada 20 metres més avall.

Encara ara podem veure en bon estat de conservació la gran bassa Llarga, prop de la font, i la Bassa de les Tortugues, sota els murs de protecció de l'angle oest de l'edificació. Diu la tradició que en aquest espai és on els monjos feien créixer les tortugues, amb la carn dels quals, preparada en forma de sopa, proporcionaven un aliment reconstituent als monjos més febles.