Font Vella o de la Vila


Ulldemolins (Priorat )
Coordenades GPS:41.3208,0.8833Clica per veure la ubicació.
Alçada:653 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Desembre 2019


Erigida als afores d'Ulldemolins per l'est, a l'altra banda de la carretera C-242, per sota del camí Vell de Prades.


Per accedir-hi sortim del poble per l'avinguda Verge de Montserrat, deixem a la dreta el santuari de Loreto i tot seguit passem a frec de l'escola. Als pocs metres anem a parar a la carretera C-242, la qual travessem i continuem per una pista cimentada que surt a l'altra banda, en direcció llevant. Només 140 metres després cal trencar a l'esquerra per un camí descendent que una cinquantena de metres més avall ens aboca a l'espai de la font.


Antiga font que abastia d'aigua el poble d'Ulldemolins. La font és documentada des del segle XIV. Consta que fou reparada el 24 de juny del 1566, dictaminant el consell municipal amb anterioritat contra aquells que la malmetien i l'embrutaven. No deuria fornir massa quantitat d'aigua, ja que el segle XVI es construí una nova font per a la major provisió d'aigua al poble.

El conjunt de la font és obrat amb carreus de pedra, consta d'un llarg mur transversal adossat al marge formant angle recte. A la part central s'ubica la font, protegida sota una volta de mig punt.

Dins hi tenim la sortida de l'aigua que raja a través de dos brolladors de pedra, un central molt gran i un altre lateral més modest, que surten de la paret del fons, també de carreus. A sota recull l'aigua una pica de pedra buidada de forma rectangular.

A banda i banda de la font tenim dos bancs de pedra per seure arrambats al mur principal que els hi fa de respatller.

Davant la font disposem d'una ampla esplanada ben endreçada i protegida per baranes de fusta.

Diuen que en aquest indret es va trobar la Mare de Déu de Loreto.