Font del Saüquer


Ulldemolins (Priorat )
Coordenades GPS:41.3135,0.8777Clica per veure la ubicació.
Alçada:606 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2019


La localitzem mig quilòmetre en línia recta al sud del poble, a l'esquerra del riuet del Teix, també conegut com a riu Montsant. La font queda uns metres més amunt del gran Saüquer que li dona el nom.


Sortim del poble en direcció sud pel carrer del Portal del Roser. A l'arribar a l'alçada de l'avinguda del Duc de Cardona, deixem enrere les últimes cases i engeguem per una pista forestal que manté la direcció sud, primer cimentada i més tard de terra. 450 metres més endavant passem per darrere del càmping que ens queda a mà esquerra. Anem perdent alçada entre camps d'oliveres alhora que ens adrecem al sud-est. Al cap d'uns 300 metres la pista gira bruscament envers la dreta i ens encarem a ponent, resseguint el curs del riuet del Teix que ens acompanya a l'esquerra. 350 metres més endavant creuem el riu per un pont i un cop a l'altra banda cal estacionar el vehicle, abandonar la pista i trencar a l'esquerra per un curt caminet. Una cinquantena de metres davant nostre tenim el gran Saüquer i escassos 10 metres més amunt, damunt d'unes escales, la font.


El conjunt de la font és compost per una bassa de forma quadrada, d'uns quatre metres de base, que fa els efectes de reserva o dipòsit d'aigua i que és recobert parcialment per una petita volta de mig punt bastida amb carreus de pedra emmarcada a plec de llibre. Un total de 42 carreus de pedra es van utilitzar per bastir la font.

L'aigua raja per un broc de ferro situat a l'extrem esquerre i omple directament la bassa.

Sota la font, al costat de les escales, hi ha una bigueta de fusta de la Generalitat de Catalunya i el Parc Natural del Montsant amb el nom de la font.

El consell municipal acordà el 7 d'abril del 1561 la construcció d'aquesta nova font a fi i efecte de subvenir les majors necessitats d'aigua de la població, que la font Vella no podria cobrir. Fou donada a fer a preu fet.

Els pagesos hi anaven a buscar l'aigua i les dones a fer-hi la bugada.

Damunt de la font hi havia les forques dels penjats, doncs aquest era el lloc d'execució de malfactors usant el sistema de la forca.

El lloc és conegut com l'Hort del Saüquer o el Saüquer de les Olletes, degut al gran saüquer que hi ha a pocs metres de la font, acompanyat de tres majestuosos xops. L'arbre va ser plantat el 1910 i té cinc troncs principals i una alçària d'onze metres. Antigament se n'aprofitava la flor per a usos medicinals i el fruit per fer-ne melmelada. Va ser declarat Arbre Monumental per la Generalitat de Catalunya l'any 1987.

Una mica més avall hi ha la cadolla de les Olletes, un clot natural on en època de pluja l'aigua del riu forma un petit bassal.