Font de Santa Magdalena 2ª


Ulldemolins (Priorat )
Coordenades GPS:41.3082,0.8642Clica per veure la ubicació.
Alçada:702 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2019


La localitzem a l'àrea de lleure de l'ermita de Santa Magdalena, situada 1,7 quilòmetres al sud-oest en línia recta del poble d'Ulldemolins.


Des del poble d'Ulldemolins cal seguir els indicadors que assenyalen les ermites de Sant Antoni i de Santa Magdalena. Una pista forestal asfaltada ens durà, 2,5 quilòmetres més enllà, a un encreuament de camins. Un cop aquí cal prendre el brancal de l'esquerra i 200 metres més enllà serem en un ampli aparcament on estacionar el vehicle. Unes escales ens pugen a una esplanada on el primer que trobem és una zona d'esbarjo amb les dues fonts de Santa Magdalena.


Hi ha dues fonts dins la zona de lleure de Santa Magdalena, separades tan sols 25 metres una de l'altra. La que ens referim en aquesta fitxa és la que ens queda més a la dreta i més allunyada de l'ermita.

La font està adossada al mur de pedra que sustenta l'esplanada superior, on hi ha les barbacoes. Es tracta d'un llarg abeurador de pedra rematat amb còdols, igual que el frontal.

L'aigua raja a través de set senzills brocs de ferro disposats a tres pams de distància. El desguàs el té a l'extrem esquerre.

Damunt la font hi ha un cartell amb un consell: "Si arribes assedegat, beu tanta aigua com vulguis, però si us plau, no l'embrutis".

A escassos 25 metres a l'esquerra tenim l'altra font de Santa Magdalena.

La zona d'esbarjo és molt completa i ben ombrejada, disposa de barbacoes i taules amb bancs per fer-hi una bona estada. A la feixa inferior hi ha gronxadors per la mainada i serveis. També bar a l'estiu.

L'ermita de Santa Magdalena és coneguda com "La Catedral de Montsant". L'edifici es construí al 1579 seguint un projecte de Jaume Amigó, però entre 1587 i 1599 la capella va ser abandonada i quedà força malmesa. En recuperar el culte, ja al segle XVII, s'enriquí amb sumptuosos retaules els quals desaparegueren al 1936. Es tracta d'un temple de planta basilical rectangular, de nau única, amb capelles laterals que queden inscrites en el perímetre de l'edifici. En conjunt hi ha sis capelles, un cor, tribunes i una cripta excavada a la roca. A l'interior de la cripta es conserven les pintures murals de Josep Juncosa, de 1662. Exteriorment, destaca un campanar d'espadanya de dimensions molt reduïdes i la porta d'accés, d'un estil clarament renaixentista. A la portalada, mitjançant els ordres arquitectònics del món clàssic, s'alcen dos nivells.