Font de la Gleva


Ulldemolins (Priorat )
Coordenades GPS:41.3149,0.8448Clica per veure la ubicació.
Alçada:548 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2019


Trobarem aquesta font natural a dos quilòmetres i mig al sud-oest en línia recta del poble d'Ulldemolins, escassos 200 metres abans de les conegudes Cadolles Fondes.


Des del poble d'Ulldemolins cal seguir els indicadors que assenyalen les ermites de Sant Antoni i de Santa Magdalena. Una pista forestal asfaltada ens durà, 2,5 quilòmetres més enllà, a un encreuament de camins; defugim el brancal de l'esquerra que se'n va cap a l'ermita de Santa Magdalena i prenem el de la dreta. Mig quilòmetre més endavant passem a frec de l'ermita de Sant Antoni que deixem a la dreta. Continuem per la pista que aviat esdevindrà de terra, però apta per a tot tipus de vehicle si aneu en compte. Uns dos quilòmetres més enllà anirem a parar a una petita esplanada on haurem d'estacionar el cotxe, doncs el camí està barrat per una cadena.


Ja a peu seguim per l'ample vial que surt a la nostra dreta en direcció nord i baixada constant. 325 metres més avall som en una cruïlla de camins on trobem un bonic pal informatiu metàl·lic que ens indica que estem a l'indret conegut com a Font de la Gleva. Per atansar-nos a la font cal davallar recte una quarantena de metres més.


La font queda per sota del camí a mà dreta, protegida per una barana de fusta. Unes escales de pedra ens permeten baixar-hi amb comoditat.

Es tracta d'una baixa paret de pedra, de menys de mig metre d'alçada, formant angle recte. A l'extrem superior hi ha una petita comporta de ferro i en el lateral la sortida de l'aigua a través d'un broc de plàstic.

Una mica més avall de la font hi ha una caseta d'obra des d'on és captada l'aigua i canalitzada fins al poble d'Ulldemolins per abastir-ne la població. L'aigua sobrant circula per un petit torrent per desembocar, uns 200 metres més avall, al riu Montsant, a la zona coneguda com a Cadolles Fondes.

Ja que heu arribat fins aquí, us recomano continuar escassos 200 metres més pel camí marcat fins el mirador de les Cadolles Fondes per poder fruir d'una panoràmica excepcional al congost de Fraguerau. El seu nom es deu al gran nombre de basses de considerable fondària esculpides a la roca per l'acció de l'aigua.