Font de Dalt


Cornudella de Montsant (Priorat )
Coordenades GPS:41.2662,0.9046Clica per veure la ubicació.
Alçada:542 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2019


Emplaçada al bell mig del poble, en una raconada del carrer de la Font quan aquest fa confluència amb el carrer Sant Andreu.


Es tracta d'una construcció bastida amb carreus de pedra, formada per un robust mur principal que acull la cisterna de captació i flanquejat per altres dos de baixos que delimiten i serveixen de banc per seure el de l'esquerra i de contenció del carrer el de la dreta.

Centrat al mur principal hi ha un emplaçament endinsat de forma rectangular per a la sortida de l'aigua que raja regulada per una aixeta de polsador que surt de les restes d'un element decoratiu.

A sota hi ha una vella pica de pedra buidada amb sobreeixidor. Al costat esquerre es conserva una pica rodona de pedra picada.

El conjunt, que encara és en ús, sembla que constituïa una mena de placeta a l'extrem del carrer de Sant Andreu.

A la seva construcció, en data imprecisa, aquesta font recollia les aigües del Montsant, possiblement de la font Vella. A la construcció del dipòsit de la font Vella, a les darreries del segle passat, la font en rebia l'aigua, com també ho feia, possiblement, la font de la plaça de Sant Joan. Actualment, l'aigua subministrada prové del sistema d'abastament d'aigua de Cornudella.