Font Vella


La Vilella Alta (Priorat )
Coordenades GPS:41.2246,0.7829Clica per veure la ubicació.
Alçada:327 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2019


Emplaçada en un racó típic als afores del poble pel sud-est, uns metres per sota la font Àvia.


Per anar-hi només cal situar-se a la plaça de la Vila i engegar pel carrer Nou. 200 metres més endavant deixem les últimes cases enrere i esdevé una pista cimentada que marxa en sentit est, és el vell camí de Torroja del Priorat. Escassos 25 metres després cal desviar-se per un camí descendent que surt per la dreta i ens aboca a l'espai de la font, on també hi trobarem una petita zona d'esbarjo.


La font presideix una placeta rectangular, delimitada per un robust mur de principal que acull en el seu interior la cisterna de captació i uns murets més baixos que arrenquen a banda i banda, tot de pedra del país.

El frontal queda endarrerit dos pams respecte la façana mitjançant una arcada emmarcada per maons a plec de llibre.

L'aigua brolla a través d'una vella aixeta de maneta disposada a l'esquerra i cau directament al terra.

Juntament amb la font Àvia, són dos punts primitius de subministrament d'aigua a la població. En temps de sequera era obligat recollir la popular post, un tros de fusta que passava de casa a casa per donar el torn per anar a buscar aigua.

El 27 de juny de 1814, i davant l'escassetat d'aigua, l'Ajuntament inicià les obres de canalització i construcció d'una nova font situada a uns metres per sota de la font Àvia. Per dur a terme les obres, es construí una mina de pedra seca, la qual contenia el canal d'aigua que anava a parar a una cisterna. Un cop construïda la mina, s'empalmà amb el curs d'aigua provinent de la font Àvia. El procés de construcció durà trenta-tres dies, i el resultat d'aquestes obres fou la font Vella. El dia 29 d'agost de 1814, la Vilella Alta s'abastí d'aigua amb una nova font, que ha perdurat fins als nostres dies.

Avui, la font Vella, és travessada pel sender de llarg recorregut GR-174.

A l'àrea de lleure disposem d'unes barbacoes per fer foc i una llarga taula amb bancs de fusta.

Cal destacar la típica vinya del Priorat que hi ha al costat, en acusada pendent.