Font de Sant Roc 1ª


Cabacés (Priorat )
Coordenades GPS:41.2533,0.7416Clica per veure la ubicació.
Alçada:467 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2019


La localitzem uns 750 metres al nord-est en línia recta del poble de Cabacés, a pocs metres de l'ermita de Sant Roc.


Per accedir-hi cal que ens apropem a Cabacés. Des del poble surt una pista forestal en molt bon estat que ens assenyala La Foia, la prenem. Sense deixar els indicadors, al cap d'uns 1,3 quilòmetres som en una bifurcació; a la dreta aniríem a l'ermita de la Foia, nosaltres hem de desviar-nos a l'esquerra. Una cinquantena de metres després passem a frec d'una dipòsit d'aigua que deixem a l'esquerra alhora que el camí gira envers la dreta. 175 metres més tard arribem a aparcament que ens queda a l'esquerra.


Ja a peu seguim pel camí marcat en baixada i només 50 metres més avall ja veurem, uns metres més enllà a mà dreta, l'ermita de Sant Roc però abans tenim la font.


Pel voltants de l'ermita de Sant Roc trobarem dues fonts; la que tractem en aquesta fitxa queda uns 10 metres al sud de l'ermita, al mateix pla i en una petita raconada dins el bosc.

Una gran llosa de pedra plantada al terra li fa de frontal a la font.

L'aigua raja regulada per una aixeta de maneta i cau a una pica de pedra integrada en un banc corregut en forma de U que delimita l'espai.
Al costat del brollador tenim un mosaic de rajoles de ceràmica amb la imatge de Sant Roc.

Darrere l'ermita, sota una formació rocosa, ens queda l'altra font de Sant Roc.

L'ermita de Sant Roc és una petita construcció sota una balma, de planta rectangular, amb un absis quadrat, separat de la nau per un petit arc triomfal sostingut per dues mitges columnes. La volta és de creueria. A cada costat de la nau hi ha una capelleta, una de les quals és buida i l'altre amb una imatge. A cada costat de les columnes s'obre una porta que mena una a la sagristia (sota la roca) i l'altra a restes de l'ermitori. El terra és enrajolat i les parets enguixades i pintades. La façana, reconstruïda en part, presenta una porta principal en arc de mig punt i de maó, dues finestres i una porta auxiliar que mena a la sagristia. Un campanar d'espadanya, separat de l'ermita s'alça sobre un bloc de conglomerat proper.
La construcció sembla datar del 1594, data que figura al portal. Hi havia hagut la casa de l'ermità i un petit hort. L'ermita tenia també un porxo, desaparegut en el curs d'unes obres fetes a finals del segle XX. Fins al 1872 hi residí l'ermità, data en la qual passà a viure al poble. Havia tingut un altar de fusta amb un petit retaule i les imatges de Sant Roc i de Sant Sebastià, tot desaparegut durant la Guerra Civil.