Font del Carme


Taradell (Osona )
Coordenades GPS:41.8566,2.2800Clica per veure la ubicació.
Alçada:611 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Deixada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2019


La localitzem a quilòmetre i mig al sud del nucli urbà de Taradell, concretament a 175 metres a ponent de Can Talaia i en una obaga a peu del torrent que duu el nom de la casa.


Sortim de Taradell en direcció a Sant Miquel de Balenyà per la carretera BV-5305. Al cap de 450 metres d'haver deixat les últimes cases enrere (això és el punt quilomètric 1,4) deixem a la dreta el trencall d'accés al camp de golf i alhora girem envers l'esquerra per una pista forestal formigonada, cap a Can Talaia i Can Castanyola. La pista avança en sentit més aviat sud, obviant camins a banda i banda durant 600 metres, fins que arribem a un encreuament de camins. Aquí seguim pel brancal de terra que surt més a la dreta. 200 metres més endavant cal estacionar el vehicle al voral del camí i seguir a peu per un caminet descendent que surt per la dreta. El camí ressegueix el curs del torrent que ens acompanya a la dreta. Cal estar atents, doncs 150 metres més avall hem de d'abandonar el camí principal i trencar a la dreta. Ja s'intueix la font a escassos 10 metres per sota.


Es tracta d'un mur transversal de pedra construït al marge del torrent de Can Talaia. Al mig sobresurt una estructura de pedra, amb la part central feta de pedres disposades en filades i al capdamunt una placa ceràmica on hi ha gravat el nom de la font.

A la part inferior del mur és on s'hi ubica el brollador; un vell broc de ferro colzat per on raja l'aigua que cau a un bassal quadrat per sota del nivell del sòl. Tant la font com el bassal estan coberts de molsa.

A banda i banda de la font arrenquen dos bancs de pedra per seure que ressegueixen el mur que els hi fa de respatller.

Antigament estava situada al racó de les penyes i era coneguda com a font de Can Talaia, doncs resta dins la propietat de tal casa. A la nova font se li donà el nom de font del Carme per la seva mestressa, Carme Muntmany.