Font del Safareig de Penedes


Taradell (Osona )
Coordenades GPS:41.8930,2.2959Clica per veure la ubicació.
Alçada:596 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2019


Bonica font i safareig emplaçats davant la masia de Penedes, situada uns dos quilòmetres al nord-est del nucli urbà de Taradell, a l'extrem més nord-oriental del terme municipal.


Ens situem a la rotonda que hi ha al nord del nucli urbà, des d'on engeguem en direcció a Viladrau per la carretera B-520. Passats 150 metres ens desviem a l'esquerra cap a la urbanització La Roca, a la qual hi arribem 600 metres després. Un cop aquí seguim per una avinguda que surt davant nostre i que travessa la urbanització de sud a nord. Uns 150 metres més endavant deixem les últimes cases enrere i esdevé una pista forestal de terra en molt bon estat, apta per a tot tipus de vehicles. La pista avança en sentit nord, obviant diferents camins que ens menen a banda i banda, durant 1,2 quilòmetres, fins que anem a petar a una cruïlla de camins. Una seixantena de metres davant nostre tenim la font i darrere la gran masia de Penedes.


El conjunt és isolat, està format per la font i una gran bassa-safareig.

La bassa presenta planta quadrada, d'uns cinc metres de base i una alçada de metre i mig, construïda amb grans llosses de pedra.

La font s'aixeca a l'angle nord del safareig. És obrada amb grans blocs de pedra formant una base ferma de la que sobresurt una baixa columna ornamental, de metre i mig d'alçada, on s'hi ubica la sortida de l'aigua.

L'aigua de la font brolla regulada per una aixeta de polsador en una de les cares de la columna i és recollida per una pica de pedra buidada. Al lateral del costat hi tenim el sobreeixidor, el qual raja a través d'un broc metàl·lic que vessa a una canal oberta de pedra i omple el safareig.

La masia de Penedes és de planta rectangular coberta a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana a la qual s'orienta a llevant. Es troba assentada damunt unes margues que marquen un lleuger pendent. L'edificació es divideix en dos sectors, el de l'esquerre té un pis més que el de la dreta. En aquest sector, a nivell del primer pis, s'hi obre un portal d'arc convex, al qual s'accedeix a través d'unes escales de pedra; en aquest indret hi ha diverses finestres. A tramuntana s'hi annexiona cossos i a nivell del primer pis hi ha una finestra amb inflexió gòtica. A migdia s'hi obre un cos de porxos al primer pis i els arcs són rebaixats i la barana catalana. En aquest sector s'hi forma un clos tancat que és de lliça. A la part de ponent hi ha una finestra protegida per un gran llangardaix. L'estat de conservació és força bo.

La masia ja existia en dates anteriors al 1325 i com la majoria de masies situades al nord-est de la població pertanyia a la parròquia de Santa Eugènia de Berga, malgrat que actualment es trobin dins del terme municipal de Taradell. Moltes d'aquestes masies havien nascut per l'establiment de fadristerns en terres no molt llunyanes al mas patern. El Penedes no patí el despoblament provocat per la pesta negra i la trobem registrada en els fogatges del segle XVI i en el nomenclàtor de la província de Barcelona de l'any 1860. Pels elements arquitectònics podem dir que la masia fou reformada i ampliada aproximadament entre els segles XVI i XVIII.