Font de la Madriguera o del Gos


Taradell (Osona )
Coordenades GPS:41.8858,2.2765Clica per veure la ubicació.
Alçada:584 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Novembre 2019


Emplaçada al costat del Mas la Madriguera, situat quilòmetre i mig al nord-oest del nucli urbà de Taradell.


Sortim de Taradell en direcció a Santa Eugènia de Berga per la carretera B-520. Al poc passem per una primera rotonda i de seguida ho fem per una segona. Al cap d'uns 800 metres som a l'alçada del carrer Lleida, del veïnat de la Plana de la Madriguera, on hem de trencar a l'esquerra per l'esmentat carrer i anar fins al final. Anem a petar al carrer de la Madriguera que ens talla i que fem a la dreta escassos 25 metres, després tornem a girar envers l'esquerra per una avinguda arbrada que ens aboca de dret a l'entrada del Mas la Madriguera on hem d'estacionar el vehicle.


La font està situada a l'extrem de migdia de la finca de la Madriguera. A l'esquerra de la portalada d'entrada a la casa arrenca un caminet amb escales de fusta que descendeix fins la font resseguint per l'exterior el mur perimetral de la finca.


El conjunt de la font està construït dins d'una estructura en forma de porxo amb coberta plana, és obrat combinant pedra vista i arrebossada. El porxo s'obre a migdia i ponent amb arcs rebaixats. Unes escales amb maó en faciliten l'accés.

A la paret de llevant hi ha fixada la canella de bronze en forma de gos, per on hi brolla un bon doll d'aigua que omple un bassal a nivell del sòl que està pavimentat amb lloses de pedra. D'aquí l'aigua prossegueix per un canal que desaigua en una gran bassa situada a la banda de ponent de la font i dins la propietat.

A sobre del brollador hi ha una obertura d'arc pla de pedra carejada, tancada amb una porteta metàl·lica, que es correspon amb la boca de la cisterna de captació.

Al costat del brollador hi ha un cartell on hi consta que l'aigua no és potable i al capdamunt un altre que ens diu que és una font particular.

És d'agrair als propietaris de la finca que mantinguin accessible la font des de l'exterior.

L'elecció de la masia per a instal·lar-se en aquest indret, molt probablement vingué donada per l'existència d'una abundant deu d'aigua, de la que no es té constància que hagi deixat de rajar mai.

El primer document on s'esmenta la font de la Madriguera data de l'any 1253, no obstant, molt probablement la font ja existia al segle X, quan en un pergamí de l'any 955 dipositat a l'Arxiu Capitular de Vic, s'esmenta el topònim Madriguera, que significa surgència o font.

La Madriguera és un mas amb arrels mil·lenàries. Està situat al nord-oest del poble de Taradell, tot dominant la Plana de Vic i s'ha convertit en una fita en el paisatge d'aquest sector de la comarca. Els primers documents daten del 955 i la casa ja existia el segle XI.