Font de Cal Monjo


Taradell (Osona )
Coordenades GPS:41.8927,2.2829Clica per veure la ubicació.
Alçada:554 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2019


Font de raig emplaçada dins la finca de Cal Monjo, situada a dos quilòmetres al nord del nucli urbà de Taradell. La font queda a la llera esquerra del torrent de Santa Eugènia.


Sortim de Taradell en direcció a Santa Eugènia de Berga per la carretera B-520. Al poc passem per una primera rotonda i de seguida ho fem per una segona. Al cap de 1,4 quilòmetres som a l'alçada de Cal Jaumic que ens queda a mà dreta, on estacionem el vehicle.


Ja a peu, engeguem per un camí carreter que surt de l'extrem més al nord de Cal Jaumic. Deixem la casa a la dreta i caminem entre camps de conreu, encarant-nos al sud. 150 metres més endavant el camí gira envers l'esquerra i una quarantena de metres després torna a girar a l'esquerra alhora que davalla a buscar el torrent. Tan sols 30 metres més avall som damunt la font que ens queda a baix a la dreta.


Es tracta d'una construcció de planta quadrangular obrada en pedra i adossada al marge que acull en el seu interior la cisterna de captació. Té coberta a quatre vessants revestida de formigó i un ràfec dentat.

A la part frontal hi ha la porteta de fusta que tanca la cisterna i a sota la vella aixeta de polsador que regula la sortida de l'aigua i vessa a un bassal rectangular de pedra i desguassa al torrent.

Davant la font hi ha una passera feta amb blocs de pedra que permeten creuar el torrent per anar a la masia de Cal Monjo.

Un dels marges del torrent està reforçat amb un mur de pedra sense lligar disposada verticalment.

Al llibre de Mn. Vilacís la identifica com la font de Llagostera de Vall.