Font del Molist


Taradell (Osona )
Coordenades GPS:41.8820,2.2750Clica per veure la ubicació.
Alçada:544 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2019


Emplaçada en un marge del camp de ponent de la masia del Molist, situada quilòmetre i mig al nord-oest del nucli urbà de Taradell. La font queda un centenar de metres abans d'arribar a la depuradora municipal, separada tan sols 25 metres a l'esquerra del camí que hi mena.


Ens situem a la rotonda del Tanatori, ubicada a l'extrem nord-oest del nucli urbà. Aquí prenem la carretera BV-5306 en direcció a Vic. Al cap de 1,1 quilòmetres trenquem a la dreta per un camí de terra que duu a la depuradora municipal. Quan haguem fet 150 metres aturem el cotxe i ens desplacem 25 metres a l'esquerra, entre matolls, i anirem a parar davant la font.


El vell conjunt està adossat al marge, compost per tres elements obrats en pedra del país lligada amb morter; la font, un llarg abeurador i una gran bassa-safareig. Al seu costat hi tenim una petita caseta d'obra que deu fer les funcions de repartidor i canalització de les aigües.

La font és l'element principal, queda a la dreta del conjunt. Està formada per una construcció quadrangular coberta per una gran llosa que acull en el seu interior la cisterna de captació. A la part frontal té un gran bloc de pedra on hi ha inscrit l'any 1866 i a sota hi ha fixat un broc de ferro per on l'aigua surt a l'exterior i omple una pica monolítica rectangular de pedra buidada que descansa en un pedestal.

L'aigua sobrant de la font vessa per l'esquerra a un abeurador monolític de pedra picada, de forma rectangular i d'uns tres metres de llargada.

A l'extrem esquerre és on tenim el gran safareig de planta rectangular, fet amb grans lloses verticals i blocs de pedra carejada als angles que s'alimenta amb l'excedent de l'abeurador. En un costat té la característica pedra inclinada que permetia picar la bugada.

El conjunt està ben cuidat, es nota que s'ha arranjat recentment.