Font de la Noguera


Viladrau (Osona )
Coordenades GPS:41.8657,2.3591Clica per veure la ubicació.
Alçada:623 m
Accés:Permès, però dins de propietat privada.
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2019


Localitzada al nord del terme municipal de Viladrau, a uns 150 metres a l'est de la casa fortificada de la Noguera però a l'altra banda de la carretera. La font queda a 110 metres de la carretera de la Fullaca, la GIP-5251, al marge esquerre del sot de la Font.


S'hi accedeix per un camí planer, barrat amb una cadena, que surt del punt quilomètric 1,9 de l'esmentada carretera, i s'endinsa en el bosc en direcció llevant. El camí remunta el sot de la Font per la seva riba esquerra i al cap de tan sols un centenar de metres arribem a una clariana on a mà dreta ens queda la font de la Noguera.


La font data de 1882, fou construïda i mantinguda per la família Brachs, que des de fa 4 generacions en té cura.

Es tracta d'un mur de paredat adossat al marge i mig tapat per la vegetació. A la part baixa surt una aixeta de maneta per on raja l'aigua que cau directament al terra.

Obriu l'aixeta amb compte, només un quart de volta en permet obrir i tancar, i sobretot no la deixeu pas oberta, ja que és la mateixa aigua que arriba al mas La Noguera.

La font pren el nom del mas la Noguera, un conjunt de tres edificacions: la masoveria, la casa senyorial de tres plantes (envoltada de jardí) i l'antiga pallissa (ara arranjada com habitatge). La casa dels amos i la masoveria estaven protegides per una murada.