Font del Vilaret o de la Guineu


Viladrau (Osona )
Coordenades GPS:41.8742,2.3379Clica per veure la ubicació.
Alçada:641 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2019


Emplaçada als afores pel sud de la urbanització Les Guilleries, situada a l'extrem més al nord del terme municipal de Viladrau, a uns sis quilòmetres al nord-oest del seu nucli urbà. La font queda sota una paret rocallosa i a pocs metres de la llera esquerra del sot de Sallent que un centenar de metres aigües avall alimenta l'embassament de la Guineu.


Cal anar de Viladrau a la Fullaca per la carretera GIP-5251 i uns 200 metres després de passar el pont sobre la Riera Major trobarem un desviament a l'esquerra que un quilòmetre més enllà ens porta a la urbanització Les Guilleries. Quan siguem a la urbanització, cal travessar-la i situar-nos a l'extrem sud-oest de la mateixa, al capdavall del carrer de la Font del Vilaret quan aquest fa confluència amb el carrer de les Aigües, just per sobre del petit embassament i d'un un dipòsit d'aigua municipal. Aquí trobarem un espai per estacionar el vehicle.


Ja a peu deixem el dipòsit a l'esquerra i engeguem per una pista de terra que marxa en direcció ponent. Escassos seixanta metres després trenquem a l'esquerra per un corriol descendent que 35 metres més avall ans aboca a un caminet transversal, darrere els matolls ens queda l'embassament. Prenem el caminet a la dreta, vorejant el pantà que ens acompanya uns metres a l'esquerra. De seguida esdevé un fresc corriol que remunta el torrent i en 125 metres ens duu al costat de la font que ens queda a mà dreta.


Sembla ser que aquesta és l'única font que raja al voltant de la urbanització Les Guilleries o La Guineu.

La font queda protegida per una enorme roca balmada. Disposa de dos brolladors separats tres metres l'un de l'altre:

El de més a l'esquerre té un broc de ferro colzat i collat a la roca amb morter. L'aigua cau a un bassal de pedra arran del terra. Damunt del broc hi ha una inscripció amb la data 29-7-13, possiblement fent referència a la data de construcció.

El brollador de la dreta és un tub que surt de la roca i aboca la seva aigua directament al terra.

L'any 2005 l'empresa 'Interlands' va presentar un Pla Parcial Urbanístic del sector Les Guilleries que desenvolupava les Normes Subsidiàries de planejament de Viladrau. El pla suposava la urbanització d'uns 240.000 m² dels que més de 66.000 m² eren edificables. Deu anys després tot són edificacions abandonades, i el vell embassament de La Guineu continua allà tranquil, igual que la font.