Font de Gomara


Viladrau (Osona )
Coordenades GPS:41.8475,2.4097Clica per veure la ubicació.
Alçada:885 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Novembre 2019


Emplaçada a quilòmetre i mig en línia recta del nucli urbà de Viladrau, a escassos 200 metres al sud-est del coll de Gomara.


Sortim de Viladrau en direcció a Espinelves per la carretera GI-543. Al cap de 2,3 quilòmetres arribem al coll de Gomara on ens desviem a la dreta en direcció a Sant Marçal per la carretera GI-5201. A escassos 40 metres estacionem el vehicle al voral i continuem a peu per un caminet de terra que surt de la banda esquerra de la carretera i que condueix a la granja d'en Pic. 85 metres mes enllà de l'inici del camí, trenquem per un corriol a l'esquerra que baixa dret per la muntanya, entre esbarzers i ortigues. 60 metres més avall creuem un petit torrent i a l'altre costat ens espera aquesta bonica font.


A vegades també identificada com a font de Gomares.

El conjunt de la font queda en un petit replà un xic enlairat respecte del torrent, formada per una paret de pedra adossada al marge. L'aigua brolla per un broc de ferro encastat a les pedres i cau a un bassal de pedra arran del terra.

A la dreta de la font disposem d'un banc de pedra per seure.

Font dedicada el 1991 per part dels amics del Aplec de Matagalls al doctor Antoni Ariet (1872-1951), alcalde de Viladrau durant 14 anys i metge del poble durant 55.

Antoni Ariet i Berberís fou també l'autor de l'obra 'Topografia mèdica de Viladrau', premiada amb un accèssit al 1915 per la Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia de Barcelona.

Damunt del brollador hi ha una gran llosa de pedra on hi ha gravat el nom de la font, un recordatori al XLII Aplec del Matagalls celebrat el juliol de 1991 en homenatge al Dr. Ariet i un lema escrit per Francisco de Febrer que diu així:

¿No l'heu vist, per vostra ditxa,
el poblet de Viladrau,
humil entre les arbredes
de frondosa i gerda vall'