Font de Fontanelles


Viladrau (Osona )
Coordenades GPS:41.8500,2.3643Clica per veure la ubicació.
Alçada:730 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Condicionada a les pluges
Última visita:Novembre 2019


Emplaçada una mica més de 2,2 quilòmetres a l'oest del nucli urbà de Viladrau, per sobre de l'antic camí carreter de Viladrau a Vic. La font queda en terrenys de la finca de Masvidal, uns 200 metres a ponent de la font de les Ametistes, la qual nosaltres no vam saber trobar.


Us explicaré com vaig anar-hi el novembre de 2019. Ens apropem a Can Pau Moliner, masia situada al punt quilomètric 2,4 de la carretera GI-520 que condueix de Viladrau a Seva. El cotxe l'haurem estacionat en un racó que no faci nosa. Davant de la casa, a l'altra banda de la carretera, arrenca un caminet descendent que envolta uns camps. Un centenar de metres més avall creuem la riera Major pel bonic pont de pedra de Can Pau Moliner. Passat el pont, el camí gira envers la dreta i queda encarat a l'oest. El camí és ben evident i planer, inicialment resseguim el curs de la riera que ens acompanya a la dreta, però de mica en mica s'anirà allunyant. Al cap d'uns 475 metres d'haver creuat el pont abandonem el camí principal i girem a l'esquerra per una pista ascendent que puja cap a puig Cornador. Ben aviat descrivim un revolt de dretes i quedem adreçats al sud-oest. Ara cal estar atents, doncs 80 metres més enllà hem de trobar un corriol a la dreta assenyalat per una pedra que baixa 20 metres fins la font.


L'aigua raja per un broc encastat a les pedres del marge i cau al terra formant un bassal.

Al capdamunt de la font hi ha una llosa de pedra vermellosa amb el seu nom gravat.

Hi ha un petit banc de pedra al costat de la font i un altre davant seu on poder asseure's.

El 5 de juny del 2016, dia de la Natura, un grup de voluntaris i amics de les Fonts de Viladrau van arreglar la font de Fontanelles, un rètol ens ho recorda. En l'acte d'inauguració, el catedràtic Martí Boada, va apadrinar l'arranjament de la Font de Fontanelles, i li va dedicar un savi escrit:


'Des d'aquesta font volem convidar-vos a caminar per un món d'aprenentatges infinits d'una natura rica, diversa i complexa, que ens regala amb escreix el que nosaltres li arrabassem.'