Font del Vilardell 1ª


Castellcir (Moianès )
Coordenades GPS:41.7381,2.1553Clica per veure la ubicació.
Alçada:626 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Abundant
Última visita:Gener 2020


A l'extrem més al sud del terme municipal de Castellcir, tocant al termenal de Sant Quirze de Safaja, tindrem l'oportunitat de conèixer les tres fonts del Vilardell, tan sols separades una cinquantena de metres entre elles. La font queda per damunt de La riba dreta del riu Tenes, entre la Solella de Vilardell i l'Obaga de Puidomènec.


La font que tractem en aquesta fitxa l'he anomenat 1ª per distingir-la de les demés. La trobarem a mà esquerra del camí que duu de Sant Quirze de Safaja al Mas Vilardell.


Us explicaré com anar-hi des del poble veí de Sant Quirze de Safaja. Si anem de Castellterçol a Sant Quirze de Safaja per la carretera BV-1341, quan siguem a l'alçada de l'ajuntament trenquem a l'esquerra per una carretera ascendent que marxa en sentit nord-est. 400 metres més amunt rebutgem el brancal de la dreta que ens duria al nucli urbà i continuem recte. Al cap de 300 metres som al costat de l'embassament de Sant Quirze que tenim a l'esquerra. Aquí cal buscar un espai per estacionar el vehicle.


Ja a peu continuem pel camí cimentat que dúiem i ben aviat deixem a l'esquerra un camí que per l'esquerra baixa a buscar el pantà. S'acaba l'asfalt i esdevé una pista forestal de terra. De seguida salvem una barrera que impedeix el pas als vehicles motoritzats alhora que entrem en una finca privada. 275 metres després rebutgem un camí que la dreta puja a Can Gall, 75 metres més endavant travessem el riu Tenes, just en el punt que s'ajunta amb el torrent de Cerverisses que ve per l'esquerra. 75 metres més enllà veurem un camp a mà esquerra on s'intueix la font de Puigdomènec, nosaltres continuem sense abandonar la pista. Un centenar de metres més enllà veurem a mà esquerra del camí una paret de maons amb una obertura quadrada, és la font que he anomenat del Vilardell 3ª. 40 metres després deixem a la dreta un pas al filat electrificat i unes escales de pedra que ens baixen a la font del Vilardell 2ª. Només uns 15 metres més enllà a mà esquerra sentirem el soroll de l'aigua que brolla generosa per la font del Vilardell 1ª.


La font raja abundosa per un gruixut tub encastat al marge rocallós, cau a una tosquera en forma de canal i vessa a un bassal des d'on desapareix.

L'aigua surt altre cop a l'altra banda de la pista per una surgència arran del terra i s'escola fins al riu Tenes.

Si resseguim el marge en direcció a Sant Quirze, podrem observar unes velles conduccions i petites cisternes que ens fan pensar que l'aigua d'aquesta font havia estat canalitzada anys enrere.